- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Het Europese Parlement en de Raad van de EU zijn het eens geworden over het terugdringen van het gebruik van verpakkingen. Er komt vanaf 2030 een verbod op eenmalige plastic verpakkingen voor onverwerkte groenten en fruit. Tegelijk wordt het gebruik van PFAS in voedselverpakking begrensd.
Er valt niet naast te kijken: onze afvalberg groeit jaar na jaar. Elke Europeaan produceert jaarlijks gemiddeld 190 kilogram afval. Als er niet ingegrepen wordt, dikt dat cijfer tegen 2030 aan tot 209 kilogram. Om de stapel verpakkingsafval terug te dringen en de circulaire economie te versterken, zal Europa een aantal maatregelen invoeren, nadat onderhandelaars van het Europese parlement en de Raad van EU onder het voorzitterschap van België maandagavond tot een deal gekomen zijn. Het belangrijkste doel ervan is het verminderen van het gebruik van verpakkingen, los van het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt. Vanaf 2030 komt er een verbod op eenmalige plastic verpakkingen voor onverwerkte groenten en fruit, dranken en sauzen in horeca en flesjes voor cosmetica en toiletartikelen. Dat geldt ook voor voorverpakt fruit en groenten van minder dan 1,5 kilogram, zoals komkommers die in een plastic jas verkocht worden. Tegen 2030 moet de plastic afvalberg zo met 5% verminderen, tegen 2035 met 10% en tegen 2040 met 15%. Voor veel retailers en voedingsbedrijven is de impact van de nakende wetgeving daarmee groot. De deal moet wel nog formeel bekrachtigd worden in het parlement en de raad, maar gezien vertegenwoordigers van die twee organen de deal afsloten, zou dat in principe geen groot struikelblok mogen zijn. Het akkoord moet ook meer duidelijkheid brengen voor het statiegeld op Vlaams niveau: daar wachtte minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op wat er op Europees niveau zou beslist worden. De drie gewesten in ons land willen in 2025 statiegeld invoeren op blik en plastic flessen dat op elkaar afgestemd is, maar het is nog niet duidelijk hoe dat eruit moet zien.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?