Ikea experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels. Zo wil het bedrijf meer inzetten op een milieuvriendelijkere productiewijze en probeert het tegemoet te komen aan de groeiende interesse voor duurzaamheid.  

Meubels kopen en daarna dumpen in het containerpark, het behoort niet meer tot de toekomst. Of toch niet volgens Ikea. De Zweedse meubelgigant wil tegemoet komen aan de groeiende interesse voor duurzame producten en lanceert daarom enkele experimenten die moeten zorgen voor een duurzamer business model. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens het World Economic Forum in Davos.  “Klanten hoeven de producten niet per se te bezitten. Daarnaast maken ze zich zorgen over de impact die de verkoop van meubelen heeft op het milieu”, vertelt Jesper Brodin, CEO van Ikea.

Proefproject

Momenteel draait er al proefproject in Japan, waar de Zweedse meubelgigant experimenteert met het terugkopen van meubels. Door die vervolgens op een duurzame manier te recycleren, wil het bedrijf verspilling van meubels tegengaan. Naast het terugkopen van meubels test het ook nog enkele andere oplossingen uit. “In Londen bijvoorbeeld, zijn er veel mensen die pendelen en die niet geïnteresseerd zijn om een tweede huis uit te bouwen. In hun geval is meubels huren dus een betere oplossing”, legt Brodin uit.

“Hoewel het de laatste jaren nog over massaconsumptie ging, evolueren we nu meer richting een circulaire economie”, verduidelijkt de topman van Ikea. Hij voegt er ook nog aan toe dat Ikea momenteel bezig is om een stof op basis van cellulose te maken. Die nieuwe stof moet helpen om meubels in de toekomst duurzamer te bouwen.

 

Recycleerbare tapijten

Ook de Nederlandse wetenschapsgroep DSM schaart zich achter de duurzame visie van Ikea. Volgens Feike Sybesma, CEO van DSM, kunnen zelfs tapijten in de toekomst verhuurd worden. Zijn bedrijf heeft namelijk een tapijt uit polyester ontworpen dat volledig recycleerbaar is. Gebruikers die een nieuw tapijt willen, kunnen eenvoudigweg hun oude inruilen en dan krijgen ze meteen een nieuwe. “Als de producent jouw tapijt kan gebruiken als materiaal, dan kan je het gewoon huren. Je moet dan voor de rest van je leven geen tapijt meer kopen, enkel huren”, besluit Sybesma.