Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft het overnamebod van sectorgenoot bpost afgewezen. Het bedrijf wil liever zijn eigen koers varen en heeft onder andere een probleem met de biedprijs en het aandeel van de Belgische overheid in bpost.
PostNL stond duidelijk niet te springen voor een overname door bpost. De Nederlanders reageerden al erg koeltjes op de geruchten rond een nieuw bod, en wijzen “het ongevraagde en voorwaardelijke voorstel" van bpost nu ook af.
PostNL zegt in een persbericht dat het vertrouwen heeft in de zelfstandige strategie die het management aan het uitvoeren is. Het haalt daarvoor de goede prestaties en verbeterde financiële situatie aan.
Te weinig
Maar de Nederlanders vonden het bod van bpost ook simpelweg te laag. Het Belgische postbedrijf deed vorige week een verbeterd overnamevoorstel op zijn Nederlandse sectorgenoot. Bpost wou 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per PostNL-aandeel, wat neerkomt op een overnameprijs van 2,5 miljard euro. Het bedrijf benadrukte dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen, wat niet het geval is.
“Dit is een onvoldoende overtuigende waarde propositie voor de aandeelhouders van PostNL,” klinkt het bij de Nederlanders. “Het weerspiegelt niet de bovengenoemde verbeterende resultaten, de vooruitzichten die de zelfstandige strategie met zich brengt en de strategische waarde van het state-of-the-art pakketten en postnetwerk van PostNL.” Ook de pensioenkwestie is nog niet van tafel voor de Nederlandse postgroep: het bod zou het verlaagde risicoprofiel van de pensioenverplichtingen van PostNL niet weerspiegelen.
Overheidsaandeel
Bovendien struikelt PostNL ook over het aandeel van de Belgische staat in bpost. De overheid heeft nu 51% van het postbedrijf in handen, na een fusie met PostNL zou dat nog altijd 40% zijn. Volgens PostNL, dat al langer geprivatiseerd is, betekent dit dat een fusie zou leiden tot “een entiteit die de-facto nog steeds door de Belgische overheid wordt gecontroleerd.”
“Daarbij is PostNL er sterk van overtuigd dat de voorgestelde governance structuur, samenstelling en praktijk de gecombineerde groep gevoelig maakt voor het Belgische politieke sentiment. Hierdoor wordt de mogelijkheid om het bedrijf effectief te besturen beperkt,” klinkt het.
Bpost bereidt antwoord voor
Bpost zegt dat het kennisgenomen heeft van het persbericht van PostNL en dat het een brief heeft ontvangen die in lijn ligt met dat communiqué. Het Belgische postbedrijf is de brief van PostNL “aan het bestuderen en zal een antwoord voorbereiden.”