Vanaf maart kunnen Gentenaren gebruikmaken van de Deense app ‘Too Good to Go’ die voedselverspilling probeert tegen te gaan. Klanten kunnen bij verschillende restaurants en winkels overschotten tegen maximaal de helft van de prijs afhalen. Een goede zaak, want nu moeten veel uitbaters hun overschotten weggooien.
In België verdwijnt er jaarlijks per persoon zo'n 345kg aan voedsel in de vuilbak. Dat maakt ons een van de Europese kampioenen op het vlak van voedselverspilling. Een titel waar we niet echt trots op kunnen zijn.... Ter vergelijking, in Slovenië belandt er gemiddeld 72kg per jaar en per persoon in de afvalcontainer. Om te vechten tegen die voedselverspilling, zien verschillende initatieven het licht. Zo ook de Deense applicatie Too Good to Go, opgericht in 2015, en ondertussen verspreid over zeven Europese landen waaronder Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Duitsland. Dankzij de actie werden ondertussen al zo'n 3 miljoen maaltijd gered van de verspilling.
En nu is ook ons land aan de beurt. Vanaf maart zal de app beschikbaar zijn in Gent, maar het bedrijf heeft al plannen om de rest van ons land te veroveren. Zo staan onder meer Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brussel op de planning. In Gent zijn er voorlopig al 40 ondernemers, waaronder Bavet, Greenway en Basic Italian, die meedoen aan het project.
’Too Good to Go’ wil voedselverspilling tegengaan door klanten in contact te brengen met restaurant- en winkeluitbaters. Op die manier kunnen uitbaters hun voedseloverschotten doorverkopen en kunnen klanten een goedkope maaltijd op de kop tikken. Zowel de restaurants en winkels, als de consumenten doen er dus hun voordeel mee.
Hoe werkt het?
Nadat consumenten via geolokalisatie handelaars in de buurt gevonden hebben, kunnen ze de voedseloverschotten terugvinden onder de naam "Verrassingsmandje". Vervolgens kiezen ze een handelaar naar keuze, betalen ze via de app en kunnen ze hun maaltijd later die dag op een afgesproken uur afhalen. Het enige wat de klant niet mag vergeten, is om een eigen potje of verpakking mee te nemen.
De naam "Verrassingsmandje" is niet zomaar gekozen: klanten weten op voorhand immers niet welke maaltijd ze later die dag voorgeschoteld zullen krijgen. Soms gaat het om een volledige maaltijd, maar ook taart, broodjes of pizza’s zijn mogelijk. Klanten moeten voor elke maaltijd maximaal de helft van de oorspronkelijke prijs betalen.
Aan de andere kant moeten handerlaars, nadat ze zich hebben aangemeld als partner, gewoon hun verrassingsmandjes online zetten, de prijs bepalen en met consumenten afspreken waar en wanneer ze de maaltijd kunnen ophalen. Zodra de betaling achter de rug is, krijgt de handelaar een bevestigingsmail en een melding. Het enige wat hij nog moet doen, is het eten tegen het afgesproken uur klaarmaken.
Dankzij de Too Good to Go app kunnen ondernemers niet alleen heel wat voedselverspilling tegengaan, maar verdienen ze er ook nog een centje aan. Het is echter niet de bedoeling dat ze daarbij winst maken. Daarnaast bezorgt de actie hen ook het imago van een geëngageerde en verantwoorde ondernemer.
Food retailers
Momenteel nemen er geen enkele food retailers deel aan het project. Toch laat Too Good to Go de deur open. In Frankrijk werkt de samenwerking tussen het bedrijf en grote distributiebedrijven, zoals Carrefour en Biocoop, immers erg goed. "In Frankrijk bestaan er samenwerkingen met grote distributiebedrijven. Toch is het in België de gewoonte om eerst samen te werken met restaurants, bakkers, ... en dan pas over te stappen naar grote voedingsbedrijven", legt de woordvoerder aan Echo uit.