Hoewel de grijze garnalen die in onze supermarkten worden verkocht meestal uit de Nederlandse of Duitse wateren afkomstig zijn, blijven de Belgen veruit de grootste garnalenliefhebbers. Oostduinkerke is bovendien ook de enige plaats ter wereld waar er nog garnalen te paard worden gevangen!

België, land van de garnaal! Dit geldt vooral voor de consumptie, want wij zijn de meest gulzige van allen die in de Noordzee gevangen garnalen consumeren, vóór de Nederlanders en de Duitsers. Tegenwoordig wordt echter nog maar nauwelijks 1% van het afgezette volume in Belgische wateren gevangen. Volgens cijfers van VLAM werd in 2021 in België 321 ton garnalen gevangen, tegenover 15.500 ton in Nederland en 12.500 ton in Duitsland, die de twee grootste landen zijn qua volume, vóór Denemarken. Hoewel de hoeveelheid Belgische garnalen in de loop der jaren gestaag is afgenomen, roept de Belgische garnaal vooral de eeuwenoude traditie van de paardenvisserij op, die ook nu nog in Oostduinkerke wordt beoefend. Naast de opbrengst uit paardenvissen zijn er ook vijftien schepen die onder Belgische vlag varen en uitsluitend op garnalen vissen, en vijftien andere bij wie de garnalenvisserij tot een deel van hun activiteit behoort, voornamelijk in het najaar en in april en mei. Als gevolg van de Belgische traditie worden de gevangen garnalen meestal aan boord van de schepen gekookt met zeewater en soms zelfs met toevoeging van cichorei, waardoor ze hun karakteristieke donkerroze kleur krijgen. Hoewel er geen beperkingen gelden voor de hoeveelheid gevangen garnalen, is de activiteit toch vrij gereglementeerd: zo mogen er geen garnalen worden gevangen die kleiner zijn dan 6,8 mm, dit om een bepaalde kwaliteit op het gebied van consumptie te garanderen, maar ook om de garnalen de kans te geven zich tot de gereglementeerde grootte te ontwikkelen tijdens hun korte levensduur van twee tot drie jaar. De in de Belgische wateren gevangen garnalen worden vervolgens via de veilingen verhandeld en komen voornamelijk terecht in een netwerk van viswinkels aan de Belgische kust of in restaurants.