91% van de Vlamingen geeft aan dit jaar zeker met de smartphone te zullen betalen. Dat blijkt uit een bevraging van Payconiq bij ruim 7.600 Vlamingen. Bovendien zouden zes op de tien respondenten het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen ze dat handelaars en overheden snel de nodige maatregelen nemen om dat mogelijk te maken.
In het kader van de Week van het Geld organiseerde Payconiq een bevraging rond mobiel betalen, via verschillende kanalen bij gebruikers en niet-gebruikers van de betaalapp. Van de ruim 7.600 respondenten gaf bijna de helft (48,6%) aan één tot vijf keer per maand mobiel te betalen. Nog eens 35,5% betaalt regelmatig mobiel. Mobiel betalen is het sterkst ingeburgerd bij de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar, en is ondertussen de early adopters ontgroeid. De mobiele betalers zijn zeker niet allemaal mensen met een technologische achtergrond, slechts een kwart van de respondenten komt bijvoorbeeld uit de IT of de financiële sector.
Gemakkelijk en snel
De groep mensen die nu al mobiel betaalt, doet dat omdat ze het een gemakkelijke, snelle en slimme manier van betalen vinden. En dat is iets wat de handelaars maar al te goed beseffen. Het gebruiksgemak dat mensen aan mobiel betalen toeschrijven, sluit aan bij het toegenomen belang dat we aan onze smartphone hechten. Zeven op de tien Vlamingen keren om wanneer ze onderweg merken dat ze hun smartphone thuis vergeten zijn, slechts 32,7% doet dat voor hun portefeuille.
Overheden en handelaars moeten mobiel betalen promoten
Maar liefst zes op de tien respondenten geeft aan altijd en overal mobiel te betalen, als ze daartoe de kans krijgen. Er is dus een aanzienlijke groep consumenten die best vaker mobiel wil betalen, maar daar naar eigen aanvoelen nog onvoldoende kansen toe krijgt. Ze zouden het appreciëren als handelaars mobiel betalen sterker zouden promoten. Ook om vrienden terug te betalen, in cafés en restaurants, op het openbaar vervoer of om te parkeren, staat mobiel betalen hoog op het verlanglijstje. Niet alleen een duidelijke boodschap dus voor de handelaars, maar ook voor de overheden, om meer in te zetten op mobiel betalen.
Mobiel betalen is de toekomst
Een meerderheid vindt mobiel betalen dé hedendaagse manier van betalen. Zeven op de tien respondenten ziet cash geld op termijn verdwijnen, een meerderheid zelfs binnen dit en tien jaar.
"Het opvallendste resultaat van deze enquête is voor ons niet hoeveel mensen nu al mobiel betalen, maar vooral hoeveel mensen het gaan blijven doen”, reageert Joeri Lieten, CEO van Payconiq. “Iets meer dan 91 procent geeft aan in 2018 zeker mobiel te zullen betalen. Zeker niet alleen techies en jongeren. We zien zelfs dat de oudere generatie mobiel betalen weliswaar iets trager adopteert, maar er - eens ze het geprobeerd hebben - nog sterker bij zweert dan de jongere doelgroepen. Mobiel betalen is heel aanwezig in Vlaanderen en België. Samen zijn we nu echt aan de toekomst begonnen, dát is de voornaamste conclusie die we bij Payconiq uit deze enquête halen.”