Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zeeboerderij, oogst Colruyt Group de eerste Belgische mosselen van eigen kweek. De groep zal de komende maanden zo’n 10 à 15 ton hangcultuurmosselen bovenhalen en in de vier Cru-winkels aanbieden. Daarnaast bouwt de groep ook zijn zeeboerderij Westdiep verder uit om de hoeveelheid beschikbare mosselen voor volgend jaar te vergroten.

“Met een gemiddelde consumptie van 2,2 kg mosselen per jaar staat de Belg in de top van dé mosseleter van Europa. In België was mosselproductie tot voor kort onbestaande ondanks het feit dat er in het Belgische deel van de Noordzee van nature mosselzaad aanwezig is en mosselen er perfect kunnen groeien”, aldus Colruyt Group, die eraan herinnert waarom het de nodige vergunningen had aangevraagd en verkregen om in de Westdiepzone mosselen te kweken, en op termijn ook oesters en zeewier.

Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zeeboerderij, zijn de eerste mosselen eindelijk geoogst, iets waar de nieuwe CEO Stefan Goethaert, die het project ontwikkelde, erg trots op is.“De rijke aanwezigheid van plankton in de Westdiepzone levert ons een lekker volle mossel op met een smeuïge, licht zilte smaak. Een echt uniek Belgisch product”, getuigt Goethaert. Colruyt Group heeft bewust gekozen voor hangcultuur, wat tal van voordelen heeft. De mossellijnen kunnen meebewegen met de soms erg ruwe zeestroming, ze doen dienst als schuilplaats voor vissen en ander zeeleven waardoor de biodiversiteit in en rond de kweekzone vergroot en bij het oogsten wordt de bodem niet beschadigd. De mosselen groeien bovendien bijzonder snel door de rijke aanwezigheid van nutriënten in de Noordzee. De mosselen die Colruyt heeft geoogst, zijn na anderhalf jaar klaar voor consumptie, terwijl  bodemcultuurmosselen makkelijk 3 à 4 jaar nodig hebben. Een belangrijke troef voor de groep. “We staan voor heel wat uitdagingen op vlak van voedselvoorziening, zoals de alsmaar stijgende vraag naar evenwichtige en duurzame eiwitbronnen. Wij geloven dat mariene eiwitbronnen, zoals mosselen, oesters en zeewier, daar een belangrijk antwoord op kunnen bieden”, vervolgt Stefan Goethaert. 

©

Colruyt

 

Colruyt Group investeerde onlangs in een eigen boot voor de onderhouds- en installatiewerken, en voor de oogst. Daarnaast haalde het 3 specifieke profielen aan boord om de uitbouw van de zeeboerderij in goede banen te leiden: een operationeel manager, een projectingenieur en een kapitein. Momenteel zijn er 31 mossellijnen succesvol geïnstalleerd. “Het doel is om in de eerste fase te evolueren naar 150 mossellijnen binnen de oppervlakte van 1 km² en zo de eerste fase van de zeeboerderij te voltooien”, klinkt het bij Colruyt Group. “De infrastructuurwerken zijn een echt huzarenstukje”, vult Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij, aan. “Zowel de ruwe condities eigen aan de Noordzee, denk aan stroming en golven, als de weersomstandigheden maken werken op zee allesbehalve evident. Ons team verricht echt pionierswerk. Van de bouw over de exploitatie tot de oogst, alles is nieuw en innovatief. Daarnaast stellen we hoge eisen aan veiligheid in alles wat we doen. Elke dag op zee leren we bij en zijn we trots op de vorderingen die we maken. We stellen nu alles in het werk om in 2024 een groter volume mosselen te kunnen oogsten."

Sinds 21 juli zijn de Belgische mosselen van eigen kweek te koop in de 4 markten van Cru (Overijse, Dilbeek, Gent en Antwerpen), zolang de voorraad strekt.