Een groep van retailers waaronder C&A en Schoenen Torfs doet een urgente oproep aan de regering om hen niet in de steek te laten. Ze vragen om steun om hun toekomst te vrijwaren en om de huur van één maand niet te moeten betalen.
Door de tweede lockdown staat het water veel retailers aan de lippen. Daardoor klinkt er nu een noodkreet. “De handel in België is een belangrijke economische speler. Een groot deel daarvan heeft de deuren weer moeten sluiten. Achter die gesloten deuren zitten meer dan 100.000 werknemers die momenteel voor een groot deel tijdelijk werkloos zijn. Maar ook enorme stocks voor de eindejaarsfeesten die niet verkocht zullen worden. Wij vragen met aandrang aan de overheid om onze sector financieel te ondersteunen om ervoor te zorgen dat de handel in België nog een toekomst heeft”, zo klinkt het in een brief die vandaag naar de premier en de vicepremiers van de federale regering wordt gestuurd, meldt De Morgen. De brief is ondertekend door onder meer Schoenen Torfs, kledingketen JBC, Bel & Bo, C&A en restaurants als Pizza Hut, Colmar en Ellis Gourmet Burger.
De korte versoepeling tijdens de zomermaanden kon de opgelopen tekorten niet goedmaken, terwijl de vaste kosten – in de eerste plaats huurgeld – blijven doorlopen. De CEO’s van de ondertekenende bedrijven vragen daarom dat ze minstens één maand huur kwijtgescholden worden en dat de verhuurder een belastingkrediet krijgt op het weggescholden huurbedrag. Zo’n regeling bestaat al in Frankrijk. Daarnaast vragen de retailers en horeca-uitbaters een vrijstelling van de onroerende voorheffing voor dit jaar en voor lokale belastingen op handel. Of verhuurders willen tegemoetkomen aan de vraag om minstens één maand huur kwijt te schelden, iets wat ze in veel gevallen wel deden tijdens de eerste lockdown, valt nog af te wachten.
"Laat non-foodwinkels op afspraak werken"
Naast de oproep van retailers, vraagt Unizo samen met sectorfederaties Mode Unie, Navem (meubel- en woonwinkels), Nelectra (elektrosector), Traxio (auto, fiets, mobiliteit), BTV (tuincentra), Ars Nobilis (juwelen) en Bouwunie (bouwsector, ook toonzalen) om winkelen op afspraak zo snel mogelijk toe te laten voor non-foodwinkels die verplicht moesten sluiten. En dat ten laatste vanaf 1 december. "Dat kan op een perfect gecontroleerde manier, waarbij enkel klanten uit één en dezelfde bubbel gelijktijdig in de winkel mogen zijn", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "Via werken op afspraak wordt een volkstoeloop vermeden, terwijl de handelszaken toch al heel wat extra omzet kunnen genereren. Het kan ook een aanloop zijn naar een volledige heropening van de winkels na 13 december." Unizo vraagt wel dat handelaars de steunmaatregelen die ze nu krijgen kunnen blijven behouden, ook als ze op afspraak werken. "Op afspraak gaan ze immers nog altijd ver onder hun normale omzetniveau blijven", besluit Danny Van Assche.