AFSCA - FAVV
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
AFSCA - FAVV
In de aanloop naar Black Friday, waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ervoor dat niet alle voedingssupplementen die je online kan aankopen, veilig zijn. Uit een recente analyse blijkt namelijk dat 1 op 2 voedingssupplementen die via postpakketten worden verstuurd niet conform zijn.
Door de dalende temperaturen hebben veel consumenten het gevoel dat hun immuunsysteem verzwakt is en grijpen ze naar voedingssupplementen om zichzelf een boost te geven. Maar het FAVV waarschuwt: “Van zodra je je als consument op het web begeeft is het belangrijk om op je hoede te zijn”, klinkt het in een persbericht. In België zorgt het FAVV ervoor dat ook online verkopers van voeding en -supplementen zich aan de spelregels houden. Om dat na te gaan onderzoekt een gespecialiseerde cel verschillende websites en onlinewinkels, die voedingsmiddelen en voedingssupplementen aanbieden aan Belgische consumenten. In totaal controleerde die cel ‘E-commerce’ in 2022 262 webshops, waarvan 86 in de sector voedingssupplementen. Daarnaast voert het FAVV in samenwerking met de douane controles uit op de invoer van postpakketten, en in het bijzonder van voedingssupplementen die via internet gekocht worden. In 2022 werden 14.945 kleine zendingen gecontroleerd, waarvan 2.195 (14%) niet conform waren. Er werden 58 analyses uitgevoerd op voedingssupplementen, waarvan 32 een niet-conform resultaat hadden. De meest voorkomende medicinale stoffen die werden aangetroffen zijn sildenafil en sibutramine. “De wet is hierin echter duidelijk: in de samenstelling van een voedingssupplement mogen geen medicinale stoffen worden opgenomen”, oordeelt het FAVV.
Om deze verkeerde informatie rond voedingssupplementen te verhelpen, heeft het FAVV 7 adviezen opgesteld voor Belgische consumenten: check of de producten gekend zijn in België, pas op met wondermiddeltjes, vertrouw op het advies van je eigen arts of apotheek, raadpleeg de productinformatie op de betreffende website, lees aandachtig de reviews, zoek informatie op over het bedrijf en wees op je hoede als een verkoper enkel via privé-kanalen wil communiceren.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?