- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
In tien jaar tijd zijn er in Vlaanderen 10.000 fysieke winkels verdwenen. De grootste daling is er bij elektrowinkels, die hun aantal met 40% zagen verminderen. Er verdwenen ook meer dan 3.000 schoen- en kledingzaken. In de plaats komen vaak horecazaken.
De winkelstraat is niet meer wat ze geweest is. Het aantal fysieke retailers in Vlaanderen en Brussel is de voorbije tien jaar met 16% gedaald, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus waarover De Tijd bericht. Elektrozaken verdwijnen het vaakst, maar ook kleding- en schoenwinkels sluiten vaak de deuren: sinds 2013 verdwenen er meer dan 3.000. Door de daling zakt het aantal handelspanden dat door retailers wordt ingenomen gevoelig. In Brussel bedraagt die terugval 12%, in Antwerpen en Gent respectievelijk 17,5% en 13,5%. In kleinere steden is de daling nog groter, zoals in Tongeren (-25%), Halle (-23%) en Tienen en Lier (-22%). In veel steden neemt daardoor de leegstand toe, behalve in Brussel en zeven van de 13 centrumsteden, waar horeca de plaats inneemt van de winkels. Het aandeel van de horeca is in Vlaanderen op die manier gestegen naar ruim 22% van het aantal fysieke verkooppunten, leert het Factsheet België van Locatus. De evolutie doet zich voor in Antwerpen (+3%), Gent (+7%), Mechelen (+12%), Hasselt (+10%), Genk (+7%), Brugge (+3%), Leuven (+4,5%) en in Brussel (+2%). Opvallende evolutie daarbij is dat die horecazaken – grotendeels eet- en drankgelegenheden - steeds meer in handen zijn van ketens. Ruim 10% horecazaken in Leuven, Brussel, Mechelen en Hasselt maakt deel uit van een keten, meldt De Tijd.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?