iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Ontstaan in de 17de eeuw en populair geworden dankzij het feest van Sinterklaas, heeft speculaas de laatste jaren een wereldwijde reputatie verworven. Ontdek de ongelooflijke ontwikkeling van dit gastronomische juweel.
Vaak wordt vergeten dat naast bier, wafels en chocolade, er nog een ander gastronomisch uithangbord is waar ons kleine landje trots op mag zijn, met name speculaas. Volgens sommige deskundigen is het beroemde krokante koekje in het buitenland zelfs bekender dan ons fameuze Manneken Pis. Ondanks zijn lange geschiedenis was speculaas vroeger weinig bekend buiten de grenzen van België, Nederland en Duitsland. Om deze hernieuwde populariteit te begrijpen, gaan we terug naar de oorsprong ervan. Volgens officiële bronnen vindt speculaas zijn oorsprong in de 17de eeuw in België, dat toen deel uitmaakte van de Spaanse Nederlanden. Het recept wordt aan geen enkele banketbakker in het bijzonder toegeschreven, en historici vatten de term speculaas doorgaans samen met het Latijnse woord speculum, dat spiegel betekent, als verwijzing naar het productieproces met behulp van de beroemde houten vorm.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?