Carrefour
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Carrefour
De omschakeling van dierlijke naar meer plantaardige voeding gaat in Vlaanderen heel moeizaam, laat een nieuw rapport zien. Iets meer mensen eten vandaag plantaardig in vergelijking met 2016, maar het doel van 60% plantaardige eiwitten tegen 2030 is ver weg.
Méér plantaardige voeding is het doel, maar de weg ernaartoe gaat moeizaam, zo blijkt uit een rapport dat het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid met hulp van Sciensano en VLAM maakte. Het gaat te traag als we de Green Deal-doelstelling van 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten tegen 2030 willen bereiken: in de voorbije tien jaar is er maar een lichte verbetering te zien. In 2023 haalde de Vlaming 41,3% uit plantaardige voeding, tegenover 38,6% in 2014. Wel positief: jongeren tussen 25 en 40 jaar zijn de bevolkingsgroep die het meest plantaardige voeding eet (36%), al zitten tegelijk jongeren tussen 16 jaar en 24 jaar bij de groep die dat het minst doet (31%). Mannen halen iets meer hun eiwitten uit dierlijke voeding (62%) dan vrouwen (58%). Dat blijkt uit een steekproef bij 1.000 Vlamingen in de periode mei-juni 2023.
Het rapport keek niet alleen naar de inname, maar ook naar de aankopen tussen 2016 en 2022. Daaruit blijkt dat de verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitaankopen relatief stabiel blijft (33%/67%). Bij de eiwitshift ligt de focus op de zogeheten ‘plantaardige kerngroep’, producten als peulvruchten, zaden, noten, pitten en plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivel. Het aandeel van die groep neemt toe, met 9% tussen 2016 en 2022, maar blijft met 4% van de totale eiwitaankopen in 2022 heel beperkt. Tegelijk dalen de dierlijke eiwitaankopen met maar 1,9%, wat ervoor zorgt dat de globale verhoudingen niet grondig veranderen. Het is maar de vraag of die verschuivingen volstaan. Voor de toekomst geven meer Vlamingen wel aan plantaardiger te gaan eten, maar ook daar zijn de cijfers niet overweldigend. In 2023 gaf 58% aan zeker meer plantaardig te gaan eten, tegenover 51% in 2014.
Dit artikel komt uit de maart editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?