De befaamde voedingsbeurs SIAL Paris sloot vorige week zijn deuren. En naar goede gewoonte werden er de befaamde innovatieprijzen uitgereikt. Griekenland, Italië en Amerika waren de gelukkigen die dit jaar een podiumplaats wisten te behalen.
Met maar liefst 2.355 kandidaten geeft deze editie blijk van de vitaliteit en moed van de producenten. Na een eerste selectie door XTC world innovation bleven 801 finalisten over in 3 categorieën: productcategorieën, het doel van de kopers, voedingssuplementen en E&T. 15 onder hen wisten uiteindelijk een prijs in de wacht te slepen, en de winnaars zijn :
Goud voor Namaste Water Kefir
En het goud gaat naar…Kefir Namaste, een Grieks bedrijf dat kefir maakt op basis van vegan fruit, en dat zonder gluten, zonder zuivel en gegarandeerd 100% natuurlijk. De reden dat dit product een gouden medaille kreeg? Simpel, het drankje is niet alleen lekker, maar ook goed voor de gezondheid. De kefir is verkrijgbaar in verschillende smaken: mango en duindoornbes, perzik en baobab, agrum en gember.
Zilver voor Rolli
Het Italiaanse bedrijf Rolli Alimentari sleepte dan weer de zilveren medaille in de wacht voor diepvriesgroenten die op een milieuvriendelijke manier verpakt worden in een biologisch afbreekbaar papier. Deze producten, zonder pesticiden, werden zo geproduceerd dat ze een zo laag mogelijke impact hebben op de natuur (lucht, grond en water). Logischerwijze was het dan ook de milieuvriendelijke productie en verpakking die de doorslag gaf bij de jury.
Brons voor Betters International
Het Amerikaanse Better International behaalde op zijn beurt de bronzen medaille met BeKids en hun vriesgedroogd fruit op stokjes voor kinderen. De frisco’s bevinden zich in een ludieke verpakking en bevatten geen toegevoegde suikers. Het gemak van dit product wist de jury uiteindelijk te overtuigen. BeKids is verkrijgbaar in verschillende smaken: watermeloen, mango, ananas en banaan.
De andere winnaars zijn:
Give it a Shot (een functioneel drankje in shot-vorm) - Portugal, in de categorie non-alcoholische dranken
Taggiasco Extravirgin (een Italiaanse gedistilleerde gin met jenever en Taggiasca-olijven) - Italië, in de categorie alcoholische dranken
Burrotta de Mo’Buffala (burrata met een hart van ricotta) - Italië, in de categorie zuivelproducten
More than Rice de Pedon (peulvruchten in de vorm van rijstkorrels) - Italië, in de categorie gezouten kruiden
Kimchi Jam de Miami (confituur met gefermenteerde ingrediënten) - Korea, in de categorie gesuikerde kruiden
Allioli met zwarte knoflook van Chovi (Zwarte knoflooksaus) - Spanje, in de categorie traiteursproducten
BeKids - Amerika, in de categorie groenten & fruit
De steur van El Capriccio (eerste steuren in conserven met extra gerijpte olijfolie) - Spanje, in de categorie zeevruchten
Rolli - Italië, in de categorie diepvries
2 Les Eleveurs Responsable konijnenbillen van Loeul et Piriot - Frankrijk, in de categorie vleesproducten
Namaste Water Kefir - Griekenland, in de categorie alternatieve voeding en in de categorie distributie
Zwarte knoflook van het noorden van Potdevin Caron (zwarte knoflook geteeld in het noorden van Frankrijk) - Frankrijk, in de categorie restaurant
Super Dali (een apparaat tussen de standaard Dali en de Shaka, speciaal aangepast aan vloeibare (zuivel) en semi-viskeuze producten) - in de categorie technologie
Olive Seed Flour van Elayo (bloem van olijvenpitten, rijk aan proteïnen, vezels en omega 3) - Spanje, in de categorie voedingssupplementen en ingrediënten