- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging maakte onlangs bekend dat 7 ondernemingen in de grootdistributie met de hulp van elf leveranciers tussen 2002 en 2007 hun toevlucht hadden genomen tot een gecoördineerde verhoging van de consumentenprijzen voor producten uit de drogisterij, de parfumerie en de hygiëne. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de FOD Economie en moet nu in behandeling worden genomen door het besluitvormingsorgaan van de Belgische mededingingsautoriteit.
Test-Aankoop wil nu bij justitie een groepsvordering instellen tegen deze zeven distributeurs. Zoals onze collega’s van Het Belang van Limburg melden, zijn groepsvorderingen nog niet toegestaan in België. Maar binnenkort moet hiervoor een wet van kracht worden. Een maatregel die is gepresenteerd door de minister van Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte moet het namelijk mogelijk maken dat consumenten vanaf eind 2012 een collectieve schaderegeling kunnen eisen.
Als de wet op tijd wordt afgekondigd en de Raad voor de mededinging uitspraak heeft gedaan, zou Test-Aankoop dus namens de consumenten een aanklacht kunnen indienen.
Ontkenning: Tegenover Belga weerlegt Test-Aankoop de informatie. “Ten eerste omdat het op dit moment niet mogelijk is. België kent nog geen systeem van groepsvorderingen. Minister Johan Vande Lanotte bereidt wel de benodigde teksten voor”, aldus Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop. “Als de Raad voor de Mededinging tot een veroordeling komt, zal het dus nog erg moeilijk zijn om in een groepsvordering schadevergoeding voor individuele consumenten te krijgen. De schade moet bewezen worden. Welke consument bewaart 5 jaar lang zijn kassabonnen van tandpasta, luiers enz.?
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?