AB InBev mag zijn belang van 50% in zijn Russische activiteiten niet verkopen aan zijn Turkse partner Anadolu Efes. Dat beslisten de Russische autoriteiten. De twee partners onderzoeken de beslissing van Rusland.

Slecht nieuws voor AB InBev. De Russische autoriteiten hebben de verkoop van AB InBevs belang van 50% in AB InBev Efes, de Russische tak van het bedrijf, aan zijn Turkse partner Anadolu Efes niet goedgekeurd. Sinds april 2022 voerden de twee al gesprekken over een mogelijke verkoop van AB InBevs aandelen aan Anadolu Efes, dat ook 50% van de Russische activiteiten in handen heeft. In december 2023 volgde dan de verklaring "dat Anadolu Efes ermee heeft ingestemd om het volledige belang te verwerven". Er zou daarbij geen vergoeding worden betaald bij het afsluiten van de transactie. Het enige wat nog restte om de deal officieel te laten doorgaan, was een goedkeuring van de Russische autoriteiten. AB InBev benadrukte toen al dat dat geen sinecure was en dat wordt bij deze bevestigd, aangezien Rusland besloten heeft om de deal te verwerpen, zo laat AB InBev weten in een persbericht. “Zoals eerder aangegeven, was de voltooiing van de transactie afhankelijk van de vereiste goedkeuringen van regelgevende instanties en overheden. Deze goedkeuringen werden echter niet verkregen”, aldus AB InBev. Wat de precieze reden is achter de beslissing van Rusland is nog niet duidelijk. “Anadolu Efes en AB InBev zijn de beslissing aan het onderzoeken. De activiteiten in Rusland blijven opereren onder leiding van het management van Anadolu Efes”, vervolgt de biergigant.

AB InBev is niet de enige speler die problemen ondervindt bij de verkoop van zijn Russische activiteiten. Ook onder meer de Deense bierbrouwer Carlsberg en zuivelproducent Danone werden gehinderd door Rusland. Beide spelers wilden hun activiteiten in Rusland verkopen, maar die werden door een decreet van Poetin onder Russische controle geplaatst. Diefstal, aldus Carlsberg.