Belgische consumenten zien koopkracht stijgen
- Koopkracht nam in 2019 met 2,7 procent toe
- Hogere koopkracht vertaalt zich niet meteen in meer consumptie
- Komende jaren zal consumptie wel toenemen in vergelijking met reëel beschikbaar inkomen
De koopkracht van de Belgische gezinnen steeg in 2019 en zal dat ook de komende jaren doen, voorspelt de Nationale Bank.
De koopkracht van de Belgen stijgt dit jaar met 2,7 procent. Die piek in de groei heeft te maken met het indexmechanisme in combinatie met de afnemende inflatie, meldt de Nationale Bank. “Doordat lonen en vervangingsinkomens typisch geïndexeerd worden op basis van hogere inflatieritmes uit het verleden, krijgen de reële inkomens tijdelijk een boost. Daar kwam nog het effect van de tax shift (de belastinghervorming door de federale regering) bij.”
Het reële beschikbare inkomen, de maatstaf voor koopkracht, zet het beschikbare inkomen af tegen het prijspeil. Ook voor de komende jaren verwacht de Nationale Bank dat de koopkracht zal stijgen, al is dat aan een trager tempo, met ongeveer 1,2 tot 1,5 procent per jaar.
De vraag is of we daarmee ook fors meer gaan consumeren. "De huishoudens passen hun bestedingen gewoonlijk maar geleidelijk aan. Dat verklaart waarom de private consumptie in 2019 trager stijgt dan de koopkracht van de gezinnen", aldus de Nationale Bank. De extra koopkracht wordt in een eerste fase vooral gespaard. “In de volgende jaren zal de consumptie opnieuw iets sterker groeien dan het reële beschikbare inkomen”, aldus nog de Nationale Bank.
‘In de volgende jaren gaat de spaarquote weer naar beneden, omdat de consumptie iets sterker zal groeien dan het reële beschikbare inkomen’, verwacht de Nationale Bank.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?