- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Van quinoa tot linzen, soja en zelfs olijven, sinds een jaar of vijf duikt er in België een nieuw soort teelt op. Zullen deze nieuwe gewassen zich over enkele jaren ontwikkelen en traditionele producten als aardappelen of bieten vervangen?
Zelf Belgische quinoa op de markt brengen? Dat is de uitdaging die François Gilbert de Cauwer, oprichter van Quinobel, vijf jaar geleden aanging. Zijn bedrijf produceert sinds 2015 quinoa in de regio Luik die in de vorm van granen, bloem of zelfs pasta verkocht wordt in een netwerk van speciaalzaken. Ondanks de belangstelling van de consument vroeg Quinobel eind 2020 het faillissement aan. Was de uitdaging om quinoa te telen in België te groot? “Nee”, zegt François Gilbert de Cauwer. “Door de opwarming van de aarde kan quinoa perfect groeien in België en kan het model winstgevend zijn. Het faillissement van Quinobel is te wijten aan interne oorzaken: onze vaste kosten waren te hoog in verhouding tot de omzet.”
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?