Boekhandel Filigranes is op zoek naar een of meerdere overnemers. Moedermaatschappij Intell heeft een overdrachtsprocedure gestart onder gerechtelijk gezag. Filigranes heeft drie vestigingen in Etterbeek, Elsene en Knokke.

Filigranes heeft bij de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel een aanvraag ingediend voor een overdracht onder gerechtelijk gezag, meldt L'Echo. Sinds 2022 heerst er onrust bij de beroemde Brusselse boekhandel aan de Kunstlaan, die ook vestigingen heeft in Elsene en Knokke, nadat oprichter Marc Filipson vrijwillig opstapte toen personeel klaagde over pesterijen. Filipson, nog steeds enig aandeelhouder, droeg het management over aan Véronique Croisé, aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder van papier- en schrijfwarenwinkel Nias. Zij nam een aantal maatregelen, waaronder het wijzigen van de openingstijden, het verkleinen van de stock en de verkoopruimte, de hergroepering van verschillende afdelingen, het ontslaan van in totaal 25 werknemers en het aankondigen van de verhuis naar een ander pand. In mei 2023 kon het bedrijf rekenen op een kapitaalverhoging van 300.000 euro van Marc Filipson en twee leningen van 300.000 euro van finance&invest.brussels en ING Bank.

Dit lijkt echter niet genoeg te zijn geweest: het boekjaar 2023 toont schulden van 2,2 miljoen euro (tegenover 2,7 miljoen een jaar eerder) en fiscale-, loon- en socialezekerheidsschulden van iets meer dan 690.000 euro aan het einde van 2023, tegenover 914.000 een jaar eerder. “Het management zag zich genoodzaakt de continuïteit van het bedrijf in vraag te stellen gezien het negatieve eigen vermogen. Er moet een nog grondigere herstructurering worden doorgevoerd om de ingezette middelen in overeenstemming te brengen met de dalende verkoopcijfers”, aldus het laatste managementverslag van Filigranes, dat samen met de resultaten voor 2023 is gepubliceerd. Kandidaten die geïnteresseerd zijn in de overname van het bedrijf hebben vier maanden de tijd om zich bekend te maken bij de rechtbank.