Colruyt hield gistermiddag zijn jaarlijkse Algemene Vergadering. Hoewel de resultaten voor het boekjaar 2023-2024 al in juni bekend waren, was het afwachten of de vooruitzichten op stabiliteit die voor het lopende boekjaar werden geschetst, gehandhaafd zouden blijven. Dat is het geval.

De Groep Colruyt heeft in 2023-2024 een succesvol jaar achter de rug, maar beseft ook dat niets vanzelfsprekend is voor de toekomst. CEO Stefan Goethaert wijst op de vele macro-economische onzekerheden van dit moment, maar ook op de druk op prijzen en promoties in de retailmarkt. Hij wijst erop dat de eerste helft van het boekjaar van Colruyt (dat eindigt in september) minder gunstig was dan vorig jaar. Dit rechtvaardigt de voorzichtigheid die de Groep in juni aan de dag legde, toen ze verwachtte dat de (uitstekende) resultaten (470 miljoen winst, 4,3% operationele marge) zich zouden stabiliseren voor het volgende boekjaar, wat niet in de smaak viel bij de beursbeleggers. Stefan Goethaert handhaaft de prognose die hij in juni deed, hoewel deze uitgaat van veel betere prestaties in de 2e helft van het jaar. Er zal tenminste geen sprake meer zijn van het spiegeleffect dat het beeld voor alle concurrenten van Delhaize enigszins vertekent: het sociale conflict daar dreef klanten naar zijn rivalen en dreef hun resultaten kunstmatig op. Met de terugkeer naar de normaliteit heeft Delhaize haar momentum herwonnen en vervaagt de vergelijking van de halfjaarresultaten van haar rivalen met die van vorig jaar een beetje.

Wat Delhaize betreft, blijft de Groep Colruyt zich zorgen maken over de concurrentievoordelen van deze rivaal, die nu uitsluitend met een franchisemodel werkt, waardoor hij kan profiteren van soepelere sociale regels en marktaandeel kan uithollen door zondagsopeningen. Groepsvoorzitter Jef Colruyt heeft de onderhandelaars van de federale regering dan ook opgeroepen om de paritaire comités te harmoniseren.