iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De schijnbare vleesconsumptie, de hoeveelheid vlees die op de markt beschikbaar is, daalde in 2023 tot onder de 80 kg per inwoner per jaar. Dat is een daling van 1,5% ten opzichte van 2022, aldus Statbel in een dinsdag gepubliceerd persbericht.
In 2023 bedroeg de schijnbare menselijke vleesconsumptie in België 930.851 ton karkasequivalent, volgens cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Dit komt overeen met 79,6 kg/capita, 1,2 kg minder dan in 2022. De schijnbare vleesconsumptie komt overeen met de hoeveelheid vlees die op de markt beschikbaar is, in kilo's karkasequivalent, en vertegenwoordigt dus niet de werkelijke vleesconsumptie per inwoner, wijst het federale agentschap erop.
In detail is de schijnbare consumptie van varkensvlees in 2023 met 6,2% gedaald tot 38,7 kg per inwoner. Deze daling wordt verklaard door de daling van de nettovleesproductie (-9,9% ten opzichte van 2022), die slechts gedeeltelijk werd gecompenseerd door een stijging van de invoer (+3,5%), aldus het Belgische bureau voor de statistiek. De export van varkensvlees daalde ook met 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. De schijnbare consumptie van gevogelte steeg daarentegen met 3,8% tot 16,4 kg per hoofd van de bevolking. De schijnbare consumptie van rundvlees bleef stabiel op 14,6 kg per hoofd van de bevolking.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?