Na in 2022 lid te zijn geworden van de Europese allianties Everest en Epic, beide onder leiding van Gianluigi Ferrari, bereidt Coopérative U zich nu voor om beide allianties te verlaten.

Er beweegt van alles bij de Europese inkoopallianties! Het is een soap die eeuwig lijkt te duren. Ze sluiten allianties, verloven zich, gaan uit elkaar, soms komen ze elkaar weer tegen en dan maken ze het weer goed ... De laatste wending in het verhaal wordt ons gebracht door onze collega's van LSA. “Volgens onze informatie is Coopérative U aan het onderhandelen over haar nakende vertrek uit de internationale inkoopgroep Everest, waar ze in oktober 2022 lid van werd en waarin ze samenwerkte met het Duitse Edeka, het Nederlandse Jumbo en e-tailer Picnic,” kondigt LSA aan, een nieuwsmedium dat altijd zeer goed geïnformeerd is, en dat er weinig twijfel over laat bestaan dat dit nieuws binnenkort bevestigd zal worden.

In september 2024 een alliantie verlaten die in oktober 2022 werd gesloten, is een bijzonder kort huurcontract, een 'touch and go', zoals piloten zouden zeggen. Er moet dus sprake zijn van ernstige meningsverschillen met de directie van Everest, geleid door de beroemde en soms controversiële Gianluigi Ferrari. Gianluigi Ferrari, ex-oprichter en CEO van de inkoopallianties Coopernic en Agecore, richtte in 2021 Everest op om de aankopen van Edeka en Picnic te bundelen, waar sinds kort Coopérative U (oktober 2022) en Jumbo (september 2023) bij zijn gekomen.

De beslissing van Coopérative U zou ook van toepassing zijn op Epic, de andere structuur onder leiding van Gianluigi Ferrari, die onderhandelt over “on top” voordelen van commerciële voorwaarden, in de vorm van compensaties voor gegevens of diensten die aan hen worden geleverd. Naast Edeka, Picnic, Jumbo en Coopérative U zijn ook de retailers Migros (Zwitserland), Jeronimo Martins (Portugal) en Esselunga (Italië) lid van Epic. Het Zweedse ICA had Epic afgelopen maart al verlaten, waarschijnlijk omdat het de boycotmaatregelen niet toepaste die waren afgekondigd tegen grote leveranciers die weigerden zich te onderwerpen aan de retailersalliantie. Het is ditzelfde gebrek aan enthousiasme van Coopérative U om deze groepsdiscipline toe te passen op leveranciers dat haar waarschijnlijk het recht heeft opgeleverd om vandaag voor het blok te worden gezet.

Zal Coopérative U alleen gelaten worden in dit grote bal van allianties, waar men graag van partner wisselt? De Franse retailer heeft niet de omvang van Carrefour, een groep die dankzij zijn Europese aanwezigheid zijn aankopen nu “in familieverband” kan consolideren met Eureca, de structuur van Carrefour in Madrid. Bij Eurelec wordt Coopérative U geblokkeerd door de aanwezigheid van E. Leclerc. Agecore (Colruyt, Coop, Conad, Eroski) heeft daarentegen geen Franse partner meer sinds het vertrek van Intermarché.