Het Japanse Seven & i Holdings, het moederbedrijf van 7-Eleven, heeft aangekondigd dat het een voorlopig bod heeft ontvangen van het Canadese Couche-Tard. Dit zou de grootste aankoop van een Japans bedrijf door een buitenlands onderneming zijn, meldt Reuters.

Couche-Tard heeft de gemakswinkels van 7-Eleven in het vizier. Seven & i Holdings, de Japanse holding die eigenaar is van 7-Eleven, kondigde vandaag aan dat het een voorlopig bod heeft ontvangen van de Canadese voedingsketen Couche-Tard. Het bod heeft de aandelen van Seven & i Holding met bijna 23% doen stijgen, waardoor het gewaardeerd wordt op ongeveer 5,6 miljard yen, oftewel 38 miljard dollar, schrijft Reuters. In zijn persbericht kondigde Seven & i Holdings aan dat het een speciale comité heeft opgericht om het voorstel te onderzoeken. Op dit moment bevinden de gesprekken zich nog in een zeer vroeg stadium. “Noch de raad van bestuur, noch het speciale comité heeft op dit moment een beslissing genomen om het voorstel van Couche-Tard te accepteren of af te wijzen, om gesprekken aan te gaan met Couche-Tard of om een andere transactie na te streven”, aldus de Japanse holding.

7-Eleven heeft 84.500 gemakswinkels in 19 landen, die worden geëxploiteerd onder franchise- of licentieovereenkomsten. In april 2023 sprak de keten de wens uit om uit te breiden in Europa om tegemoet te komen aan de behoefte aan gemakswinkels van hoge kwaliteit. Couche-Tard van zijn kant nam begin de jaren 2000 de Circle K-keten over en breidde zo uit naar de Verenigde Staten. In 2021 probeerde de groep Carrefour over te nemen met een bod van 16 miljard euro, maar dit mislukte door de vijandigheid van de Franse overheid. Een jaar geleden slaagde de Canadese groep er eindelijk in om zich in Europa te vestigen, dit keer via een deal met TotalEnergies. Hierdoor kreeg Couche-Tard toegang tot 2.200 tankstations van het bedrijf in vier landen, waaronder België, Duitsland, Nederland en Luxemburg. In België opende de groep in maart van dit jaar zijn eerste Circle K-tankstation in Jabbeke.