iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De verkoopprijs van melk aan de consument kent ook dit jaar nog een opwaartse evolutie, maar tot nu toe heeft dat geen al te grote gevolgen voor de verkoopvolumes. Door blauwtong dalen echter de productievolumes en dat zou de zaken wel wat kunnen bemoeilijken …
Consumptiemelk, in brik of in fles, heeft een vaste plaats in onze winkelkarretjes: elke Belg consumeert ongeveer 46 liter per jaar. Maar daarmee hebben we natuurlijk niet alle activiteiten van de Belgische zuivelsector omschreven: melk dient ook voor de industrie en de horecasector, en is nodig om kaas, boter, yoghurt, room en ijs te maken. Net voor de zomer publiceerde de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) haar memorandum 2024, dat een schat aan informatie bevat. Het leert ons onder meer dat de Belgische zuivelindustrie een omzet haalt van 7,1 miljard euro, goed voor bijna 10% van de omzet van de voedingsindustrie in ons land. De Belgische zuivelsector telt 6.065 melkveehouders en 44 zuivelbedrijven. Het biedt werk aan 6.270 mensen en verwerkt 4,3 miljard liter melk (in 2023).
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?