#1 Of ze nu actief zijn in de koekjes-, vlees- of groenteteeltsector, sommige kleine producenten hebben de gok gewaagd om een deel of heel hun productie te verkopen via de foodretail. Gondola ging op bezoek bij twee onder hen. Ontdek hun verhaal in onze tweedelige mini-serie. Starten doen we met Luc Hollands.
Met zijn 110 melkkoeien produceert Luc Hollands 600.000 tot 650.000 liter biomelk per jaar. Een belangrijke productie die deze boer tal van mogelijkheden biedt: hij kan zijn melk verwerken tot kaas of yoghurt, het rechtstreeks op de boerderij verkopen of zijn producten aanbieden aan winkels in de regio Pays d'Aubel. De landbouwer koos ervoor om zijn melk te verkopen via de coöperatie Biomilk, waarvan een van de belangrijkste klanten niemand minder dan Delhaize is. De keten is al partner sinds juli 2018 en biedt een twintigtal producten onder het merk Biomilk zoals melk, yoghurt en brie. “Tijdens de eerste melkcrisis in 2009 had ik 80 melkkoeien en verkocht ik mijn hele productie aan één producent”, vertelt Luc Hollands. “De aankoopprijs werd maandelijks herzien en er was een soort concurrentie, je moest tegen de laagste prijs verkopen. Ik wilde weg uit die situatie en koos daarom voor bio. In 2011 ben ik begonnen met mijn omschakeling en in 2014 heb ik me bij Biomilk aangesloten.” Biomilk is een coöperatie van 50 biomelkveehouders verspreid over heel België, die zich specifiek richt tot spelers op de lokale markt. Passendale of zelfs Hervekaas worden onder andere gemaakt met melk van de coöperatie van Luc Hollands. “Het voordeel van onze coöperatie is dat we samen sterker staan: we kunnen een grotere productie aanbieden en over de prijs onderhandelen. Delhaize koopt bijvoorbeeld het hele jaar door bij ons tegen een in onze ogen eerlijke prijs. Zo heb ik niet alleen een loon, maar ook een marge om opnieuw te investeren. Bovendien wordt het merk Biomilk op de verpakking vermeld, wat ons de nodige visibiliteit geeft.” In 2022 zal de coöperatie Biomilk 52 producenten tellen en ongeveer 20 miljoen liter biomelk per jaar produceren, dat is bijna een derde van de totale biologische melkproductie in België (75 miljoen liter melk).
Dit artikel komt uit de mei editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?