Delhaize steunt wetenschappelijk onderzoek. De retailer heeft zich aangesloten bij het FORX-project van de VUB en het UZ Brussel, dat de impact van een vezelrijk dieet op de behandeling van kankerpatiënten wil bestuderen. De 60 patiënten in de studie zullen wekelijks gratis leveringen ontvangen van Delhaize.

Delhaize bundelt krachten met wetenschappelijk onderzoek. De kleinhandelaar kondigde vandaag aan dat het zich heeft aangesloten bij het FORX-project (FOod intervention to Reduce immunotherapy toXicity), geleid door de VUB en het UZ Brussel, dat tot doel heeft de impact van een vezelrijk dieet op de bijwerkingen van immunotherapie voor kankerpatiënten te bestuderen. Gedurende een periode van 12 weken zullen 60 kankerpatiënten een pakket ontvangen met een selectie van 30 vruchten, groenten en noten, samen met voedingsadvies van een diëtist. Met behulp van zijn Delhaize.be e-commerce platform wil de retailer dit initiatief nog toegankelijker en nuttiger maken voor patiënten. Delhaize zal de pakketten gratis thuisbezorgen bij de 60 patiënten die deelnemen aan de studie. Dit bespaart de patiënten reistijd, tijd en energie. “Door deel te nemen aan deze studie hopen we bij te dragen tot een betere behandeling en levenskwaliteit van kankerpatiënten”, zegt Sébastien Cools, CIO bij Delhaize.

Marthe Verhaert, doctoraatsstudente aan de VUB en oncoloog in het UZ Brussel, legt uit dat het doel van het 2-jarige project is om na te gaan of een gevarieerde voeding met minstens 30 'planten' (fruit, groenten, noten) per week de tolerantie van de behandeling kan verbeteren bij kankerpatiënten die immunotherapie ondergaan. “Immunotherapie kan bijwerkingen veroorzaken wanneer het immuunsysteem hyperactief wordt en gezonde cellen aantast. Patiënten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van schildklierontsteking, darmontsteking en huiduitslag,” voegt ze eraan toe. “De hypothese is dat vezelrijke voeding het immuunsysteem versterkt om beter om te gaan met de bijwerkingen van de behandeling.”