De Buitengewone Ondernemingsraad die gehouden werd in de 7 Belgische Cora-winkels heeft zijn oordeel geveld, zonder mogelijkheid tot beroep: het management wil tot het ontslag van 1.779 personeelsleden overgaan. De vastgoedcomponent - dat betekent: de winkel en de galerijen die eigendom zijn van Galimmo - wordt verkocht aan Mitiska REIM.

De bijl is gevallen. Het management van Cora kondigde zijn voornemen aan om de 7 hypermarkten en de ondersteunende diensten die hen bevoorraden begin 2026 te sluiten. Dit zal leiden tot het opstarten van een Renault-procedure die zal leiden tot het collectief ontslag van alle 1.779 Cora-werknemers. Het vermoeden bestond al maanden, en de vakbonden waren niet de laatsten die hun bezorgdheid uitten over de situatie van de hypermarktketen, het laatste Belgische overblijfsel van wat ooit de Louis Delhaize Groep was. En toch klampten we ons vast aan de kleine hoop om zelfs de twee winkels die wel winstgevend waren, te kunnen redden. Daarvoor zou het echter nodig zijn geweest om een koper te vinden die geïnteresseerd was in een netwerk in chronische moeilijkheden en in een zeer specifieke winkelformule.

Daarnaast zal Galimmo, dat ook wordt gecontroleerd door de aandeelhouder van Cora, de familie Bouriez, en dat eigenaar is van de winkelgalerijen naast de Cora hypermarkten en de winkelcentra beheert, de vastgoedactiva verkopen aan Mitiska REIM. Het project heeft tot doel de ruimten die momenteel door Cora worden gebruikt te renoveren en onder te verdelen in kleinere eenheden voor verhuur. De bedoeling is dus om de winkelcentra in staat te stellen hun activiteiten voort te zetten ondanks het verlies van de commerciële locomotief van de hypermarkten en hun impact op het verkeer.

In haar persbericht schrijft het management deze uitkomst toe aan de vele uitdagingen waar de supermarktsector voor staat en aan de aantrekkingskracht van discountketens op consumenten die zich zorgen maken over hun koopkracht. Het wijst ook op de hevige concurrentie van de grensoverschrijdende handel en het feit dat het publiek geen interesse meer heeft in de “alles onder één dak”-formule die hypermarkten voorstaan. Opeenvolgende injecties met nieuw geld, waaronder de laatste van 30 miljoen euro, hebben de trend niet kunnen keren. Dit is funest voor de keten, zoals het persbericht aangeeft: “Toekomstige economische projecties laten zien dat een ommekeer op korte en middellange termijn niet langer mogelijk is. Omdat deze situatie op de lange termijn niet langer levensvatbaar is, heeft het management verschillende opties onderzocht, waaronder het implementeren van nieuwe herstelplannen, het aanpassen van de werkorganisatie of het herzien van de winkelformule. Geen van deze opties biedt echter een duurzame oplossing voor Cora. De verkoop van de 7 hypermarkten aan een of meer kopers uit de grootwinkelbedrijven is ook onderzocht, maar geen van hen toonde interesse in het overnemen van geïntegreerde hypermarkten onder de huidige marktomstandigheden”.

(Dit artikel zal geleidelijk worden bijgewerkt door onze redactie)