De Europese Unie is bezig met een plan om douanerechten te heffen op goedkope producten van Chinese e-commercespelers als Temu, Shein en AliExpress. Het zou de toestroom aan goedkope import een halt moeten toeroepen.

Shein, Temu, AliExpress en andere e-commercespelers krijgen het binnenkort moeilijker om hun producten goedkoop op de Europese markt te krijgen. Vandaag is er in Europa een drempel van 150 euro waaronder online gekochte producten zonder douanerechten kunnen gekocht worden. Daar wil de Europese Unie nu vanaf, meldt The Financial Times op basis van gezaghebbende bronnen. De maatregel maakt deel uit van een hervorming van de Europese douane en zou versneld uitgevoerd worden om de grote hoeveelheid goedkope producten uit vooral China tegen te houden.  In 2023 kwamen er 2,3 miljard producten vanuit derde landen de Europese Unie binnen die door de regel aan een heffing ontsnappen, volgens cijfers van de Europese Commissie die de Britse zakenkrant citeert. Die zouden een stuk duurder worden.

Het plan zal bij veel Europese retailers op applaus onthaald worden. Zij staan onder druk van de zware concurrentie van de Chinese e-commercespelers. Vooral modebedrijven hebben het daardoor moeilijk vandaag. Voor de Chinese bedrijven zou de uitvoering van het plan een ingrijpende beslissing zijn. Hun businessmodel steunt onder meer op het spotgoedkoop verschepen van producten. Europa neemt de jongste tijd een strengere houding aan tegenover veel Chinese bedrijven. Het nieuws over het plan komt er op een moment dat Donald Tang, CEO van Shein, in Europa is om te overleggen met Europese regelgevers. Zijn bedrijf ligt net als andere spelers onder vuur voor dumping, opgelegde arbeid en zijn nefaste invloed op het milieu. Tang zegt aan Politico dat hij voor een hervorming is van de Europese regels. “We willen overal in de wereld eerlijke competitie”, zegt hij. Het plan om de drempel voor douaneheffing af te schaffen, moet nog voorgelegd worden in het Europees Parlement.