De Groep Alain Broekaert (GAB) heeft de overname van negen Belgische winkels van de failliete modeketen Scotch & Soda afgerond. Dat meldt Bluestar Alliance, de Amerikaanse investeringsmaatschappij die eigenaar is van Scotch & Soda. De heropening is gepland tegen het najaar.

Vorige maand vernamen we dat het Europese gedeelte van de Nederlandse modeketen Scotch & Soda (S & S Europe B.V.) opnieuw failliet verklaard was, een jaar slechts na de doorstart onder impuls van Bluestar Alliance. De aankondiging betrof vijf landen (België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk), waar de keten naar eigen zeggen 92 winkels en 721 werknemers telt. Een week later meldde het Vlaamse dagblad De Tijd dat de zoektocht naar een potentiële koper mislukt was en dat de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse vestigingen  definitief zouden sluiten. Dat zal uiteindelijk voor negen onder hen niet het geval zijn, na hun overname door de Alain Broekaert Groep, aldus een opgetogen Bluestar Alliance in een persbericht dat donderdagavond verscheen op de Nederlandse website van het mediakanaal Fashion United. De winkels in kwestie gaan in het najaar weer open. Het bericht van de Amerikaanse investeringsmaatschappij zegt echter niets over de 12 andere winkels die Scotch & Soda tot voor kort in ons land had, waarvan nog eens 9 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 1 in Wallonië.

"We zien grote waarde in het behouden van het merk in België"

"We zijn erg blij met deze overname", zegt Alain Broekaert, CEO van GAB, in hetzelfde persbericht. "Scotch & Soda is een merk dat het hart van de modeliefhebber sneller doet slaan en we zien grote waarde in het behouden van het merk in België. Deze winkels nemen in hun respectieve steden stuk voor stuk een speciale plaats in en we zijn vastbesloten om hun iconische aanwezigheid te behouden, maar ook om te innoveren en ze nieuw leven in te blazen. "Alain Broekaert beschreef de samenwerking met BlueStar Alliance als een ‘belangrijke stap’ voor GAB. "Hun engagement voor kwaliteit en innovatie sluit aan bij dat van ons en samen staan we klaar om Scotch & Soda naar nieuwe hoogten te brengen. "Vorig jaar had GAB al de activiteiten van Scotch & Soda in Frankrijk overgenomen, waardoor de Franse winkels konden ontsnappen aan het recente faillissement van de Europese tak van het bedrijf.

De volledige lijst van de 9 overgenomen Belgische winkels:

  • Scotch & Soda Antwerpen, Lombardenvest 34, 2000 Antwerpen
  • Scotch & Soda Gent, Walpoortstraat 1, 9000 Gent
  • Scotch & Soda Brugge, Noordzandstraat 21, 8000 Brugge
  • Scotch & Soda Knokke, Lippenslaan 171, 8300 Knokke-Heist
  • Scotch & Soda Nieuwpoort, Albert I laan 174A, 8620 Nieuwpoort
  • Scotch & Soda Hal, Basiliekstraat 15, 1500 Halle
  • Scotch & Soda Brasschaat, Bredabaan 248, 2930 Brasschaat
  • Scotch & Soda Wemmel, Markt 87, 1780 Wemmel
  • Scotch & Soda Kortrijk, Steenpoort 2, 8500 Kortrijk