- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Maaltijdcheques zijn het bekendste voorbeeld van extralegale voordelen, maar niet lang meer als het van sp.a, Open VLD en CD&V afhangt. De partijen willen de maaltijdcheque afschaffen en vervangen door een netto betaling.
Open VLD pleit ervoor de waarde van de cheques rechtstreeks op de rekening van de werknemer te storten als bijkomende nettovergoeding. Dat is makkelijker en goedkoper, klinkt het. Ook sp.a vindt het huidige systeem te duur en ook CD&V wil het systeem vervangen.Handelaarsorganisatie Comeos reageert alvast positief op de plannen om de maaltijdcheque af te schaffen. “Wij zijn al jaren lang vragende partij”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten. “Aan de cheques zijn fenomenale kosten verbonden. De totaalkost voor handelaars en werkgevers wordt op 50 miljoen euro per jaar geschat.”
De leveranciers van de maaltijdcheques zijn minder te spreken over het afschaffen van hun product. Sodexo denkt dat het afschaffen van het systeem een negatief effect zou hebben op het koopgedrag van de consument en zo op de economie. Uit een Ipsos-studie blijkt namelijk dat de uitgaven aan voedingen dan met 47% zouden dalen.
Ook Edenred wijst de plannen over het “nettosalaris” resoluut af. “Zowel werkgevers als werknemers zouden kunnen vrezen dat het om een tussentijdse stap gaat voor de introductie van dit bedrag in de belastbare basis.», klinkt het. Bovendien wil 95% van de werknemers, volgens een Belga-Edenred enquête van vorig jaar, maaltijdcheques blijven ontvangen.Edenred schuift de elektronische maaltijdcheque naar voren als oplossing voor de problèmen met de papieren chèques. Het systeem zou gemakkelijker en goedkoper zijn.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?