Het seizoen van de maaltijden op basis van heerlijke, smeuïge en troostende kazen is officieel geopend! Als het kouder wordt, denken we automatisch aan raclette, kaasfondue, tartiflette, camembert in de oven en andere warme gerechten, die liefhebbers van warme kaas rond de tafel brengen voor een gezellige, winterse maaltijd. Maar wat met prijsstijgingen, de impact van het weer, evoluties, trends en innovaties? Gondola trok op onderzoek uit!

De consumptie van raclette hangt duidelijk af van het weer en de schommeling van de temperaturen. “Dit jaar begon het seizoen wat vroeger dan voorzien, in september 2024 lagen de temperaturen lager dan in september 2023”, bevestigt Pauline van Lamsweerde, marketing manager Belgium bij Entremont. Bij Savencia vertellen ze ons dat het verkoopseizoen sterk van start is gegaan. In de maand oktober waren de temperaturen weliswaar zachter, maar de dagen zijn dan al korter en het is vroeger avond. “De consumenten zijn weer klaar om een gezellige sfeer te creëren bij hen thuis”, verklaart Claudia Van Loo, commercial director bij Champignon Benelux. “Liefhebbers van raclette kijken met ongeduld uit naar het moment dat ze kunnen smullen van hun eerste raclette van het seizoen”, voegt Pauline van Lamsweerde eraan toe.