iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Kaasfondue, waarvan Frankrijk en Zwitserland de oorsprong claimen, is net zo lekker als raclette, maar de bereidingswijze kan op minder aanhang rekenen. Niet alleen ligt de verkoop lager, maar ook het aanbod is beperkt.
Bij Savencia hebben ze meteen een verklaring bij de hand: raclette zet fondue in de schaduw. “Algemeen genomen doet raclette het dan ook beter dan fondue”, verklaart Xavier Tielemans, commercial & category management director bij Savencia Fromage & Dairy Benelux. Kaasfondue is nog altijd een nicheproduct in de sector van de warme kazen, goed voor slechts 12% van de markt, meldt het merk. Bovendien is het aanbod beperkt in vergelijking met raclette. “Tijdens het vorige seizoen daalde de verkoop van fondue met 5% in volume, terwijl die van raclette stabiel bleef”, vervolgt Tielemans.
Fondue vormt maar een klein deel van de markt voor warme kaasbereidingen. Entremont spreekt van een marktaandeel van 13%, maar het segment groeit met 5% in volume, en Delhaize meldt ons dat de verkoop van fondue amper 30% van de verkoop van raclette vertegenwoordigt. Fondue is dus lang niet zo succesvol als raclette, maar kent toch een iets sterkere groei, zo vertelt men ons. Aan het begin van het seizoen (september-oktober) kende raclette een volumegroei van 13% en kaasfondue van 8%, aldus Siryn Stambouli, woordvoerster van Carrefour: “Het gaat om een veel kleinere markt dan die voor raclette, maar hij blijft wel stabiel.” “Het zou kunnen dat de klanten door het flexitarisme meer kaas gaan eten, omdat kaas ook een belangrijke bron van eiwitten is, ten nadele van vlees, bijvoorbeeld”, vult de woordvoerster van Delhaize, Karima Ghozzi, nog aan. “De consumenten zoeken ook in fondue, net als in raclette, een smakelijke, troostende maaltijd, die iedereen lekker vindt en die boven alles ook gemakkelijk te bereiden is!”, besluit ze.
Dit artikel komt uit de november-december editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?