Megadeal in de voedingsindustrie: Mars neemt Kellanova over, het moederbedrijf van onder meer chipsmerk Pringles en ontbijtgranenmerk Kellogg’s. De voedingsreus betaalt 35,9 miljard dollar, omgerekend zo’n 32,5 miljard euro. Het is één van de grootste overnames in de voedingsindustrie in lange tijd.

Nadat eerder al bekende raakte dat Mars, bekend van Twix, Snickers, M&M’s, Whiskas, Ben’s Original, een oogje had op Kellanova, kondigt het bedrijf vandaag in een persbericht aan dat er een overeenkomst is over een overname. Met de transactie is een bedrag van 35,9 miljard dollar gemoeid. Kellanova is bij ons bekend van chipsmerk Pringles en ontbijtgranenmerk Kellogg’s. In oktober van vorig jaar werd het bedrijf afgesplitst van WK Kellogg, om de verkoop van snacks, internationale graanproducten en Noord-Amerikaanse diepvriesproducten – goed voor 82% van de activiteiten van het oorspronkelijke bedrijf – voor zijn rekening te nemen. De afsplitsing wierp vruchten af: Kellanova haalde een beter dan verwachte omzet in het tweede kwartaal en verhoogde ook zijn winstprognose voor het boekjaar. Het bedrijf had in 2023 een netto-omzet van meer dan 13 miljard dollar, was aanwezig in 180 markten en telt ongeveer 23.000 werknemers. 

De deal komt er op een moment dat de omzet van Amerikaanse voedingsbedrijven, waaronder Kraft Heinz en Mondelez, stokt doordat klanten met een klein budget steeds meer kiezen voor goedkopere huismerken. Veel producten worden ook kritischer bekeken omwille van hun gezondheidsimpact. Silvie Vanhout van Gondola Academy benadrukt het belang van de overname. "Het is lang geleden dat er nog zo'n grote overname werd gedaan. Met deze overname kan Mars zijn productportefeuille uitbreiden met complementaire merken. De consument is meer en meer gefocust op gezondheid en wil ook gezondere producten aankopen. De innovaties die Kellanova de laatste jaren gedaan heeft, passen helemaal in deze trend. Mars heeft veel vooral geïnnoveerd in recycleerbare verpakkingen."

De mededingingsautoriteiten moeten nog groen licht geven voor de overname, maar volgens bronnen bij Reuters zou dat slechts een formaliteit zijn. Kellanova is goed vertegenwoordigd in België: de Pringles-fabriek in Mechelen is een van de drie belangrijkste productie-eenheden van de groep wereldwijd. Vier maanden geleden werd daar een nieuw magazijn van 6,5 hectare ingehuldigd. Het moet de belangrijkste Europese logistieke hub worden. In totaal telt het zo’n 900 medewerkers in ons land. 

 

Mars

Meer dan 50 miljard dollar omzet (2023)

Meer dan 150.000 werknemers

 

Kellanova

13 miljard dollar omzet (2023)

23.000 werknemers

Aanwezig in 180 landen