- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De modesector verwacht dat 20 à 25% van de zaken failliet zal gaan als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in een gesprek met Gondola.
De modesector zit op zijn tandvlees na de opeenvolgende lockdowns en coronamaatregelen. De roep om hulp van de overheid klinkt luid, nu de impact van de crisis duidelijk wordt. “Als we kijken naar de cijfers van Graydon (bureau dat de financiële gezondheid van bedrijven in kaart brengt, red) dan ziet het er niet goed uit”, zegt Isolde Delanghe van Mode Unie. “We verwachten dat er 20 à 25% faillissementen komen in de modesector. Een deel daarvan zijn ondernemers die besluiten er vroegtijdig mee te stoppen: “Ik ben 58 jaar en in de huidige omstandigheden is het sop de kool niet meer waard.” Maar een ander deel zijn natuurlijk zaken die de kop niet boven water konden houden.”
De versoepelingen die er vorig kwamen na de eerste en tweede lockdown brachten wel beterschap, maar lang niet genoeg om de situatie van de retailers structureel te verbeteren. Zeker niet omdat het einde toen lang nog niet in zicht was en het consumentenvertrouwen op een laag pitje stond. “Er was wel een heropleving in de omzet, maar het shoppen op afspraak kwam voor modezaken neer op een derde lockdown. Dat heeft er zwaar ingehakt”, aldus Delanghe. “Zelfs met de heropleving in juni bleeft de omzet van het zomerseizoen nog altijd om en bij 27% lager dan anders. Voor het voorbije winterseizoen was dat een gelijkaardig cijfer.” Delanghe verwacht dat de omzet pas volgend jaar opnieuw terugkeert naar het ‘normale’ niveau.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?