Vanaf 9 september maakt een nieuw koffie-assortiment zijn entree bij Nespresso. Wat maakt het zo speciaal? Alle capsules zijn composteerbaar, in tegenstelling tot de gewone capsules, die in de blauwe PMD-zak moeten worden gegooid. Ze kunnen echter alleen worden gebruikt voor thuiscompostering en zijn nog steeds niet compatibel met publieke systemen voor het inzamelen van bioafval, papier of verpakkingen.

In de aquaponic farm BIGH in Brussel onthult Nespresso zijn nieuwste innovatie op het gebied van duurzaamheid: zes nieuwe koffiesoorten die vanaf 9 september in België en Luxemburg te ontdekken zijn, allemaal in de vorm van papieren capsules die thuis kunnen worden gecomposteerd. Na 3 jaar onderzoek in het Zwitserse onderzoekscentrum van Nespresso en in samenwerking met het Nestlé Institute of Packaging Science, zijn de papieren capsules al gelanceerd in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Sinds vandaag zijn de papieren capsules, die compatibel zijn met alle Nespresso Original-machines, ook beschikbaar voor Belgische consumenten. Volgens cijfers van Nespresso drinkt 80% van de Belgen koffie en composteert 40% van de huishoudens thuis.

Nespresso
©

Ghita Jazouli

De papieren capsules zijn gemaakt van gemalen gebrande koffie, een biologisch afbreekbare polymeerfilm (die een beschermende barrière vormt tegen oxidatie) en een membraan. Het product is gecertificeerd voor thuiscompostering door TÜV Oostenrijk (een onafhankelijke, internationaal erkende standaard die zich houdt aan normen die zijn goedgekeurd en aanbevolen door de Europese Unie) en elke capsule heeft ongeveer 6 maanden nodig om af te breken in normale compost, soms zelfs minder als de compost goed werkt.

Nespresso
©

Ghita Jazouli

De CO2-voetafdruk van een papieren capsule en een aluminium capsule is vergelijkbaar. In België zit het verschil in de recycling. papieren capsules zijn niet compatibel met het openbare recyclagesysteem en kunnen alleen worden gecomposteerd in zelfgemaakte compost. De aluminium Nespresso-capsules kunnen daarentegen worden gerecycleerd in de blauwe PMD-zak. Het proces om ze in het openbare systeem op te nemen zou ongeveer tien jaar hebben geduurd, meldt Bob Hermans, marketing director bij Nespresso België en Luxemburg. Daarom is hetzelfde proces al begonnen voor papieren capsules.

Het assortiment papieren capsules bestaat uit zes koffiesoorten: Ispirazione Aosta, Peru organic, Ispirazione Emilia, Ispirazione Sicilia, Ispirazione Palermo en Decaffeinato. Om te beginnen zal dit assortiment alleen verkrijgbaar zijn in Nespresso-boetieks. Patrice Gicquel, CEO van Nespresso België en Luxemburg, legt uit: “Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe papieren capsules na gebruik correct worden weggegooid, is het onze prioriteit om onze consumenten te informeren over hoe ze ze thuis kunnen composteren.” Bob Hermans vertelt ons dat het assortiment en de starterskit pas vanaf januari verkrijgbaar zullen zijn via de website. Hij voegt eraan toe: “de starterskit zal de gelegenheid zijn voor consumenten om kennis te maken met vier nieuwe koffiesoorten, een clip om de verpakking te sluiten en een bijsluiter met uitleg. Zo kunnen ze de capsules ontdekken zonder het hele assortiment aan te schaffen. De kit laat ook zien hoe je thuis kunt composteren en waaruit deze capsules bestaan.” “We moeten ook uitleggen dat zodra de verpakking wordt geopend, de capsules in contact komen met zuurstof, waardoor ze kunnen veranderen omdat ze een kwetsbaardere buitenkant hebben.” Of de papieren capsules ook te koop zullen zijn de retail? Bob Hermans: “Dankzij ons ecosysteem met Nespresso staan we in direct contact met de consument, dus dat gaan we niet veranderen. Maar we zouden inderdaad kunnen nadenken over hoe de consument zijn producten wil kopen, zolang het maar in direct contact is met Nespresso zodat we de consument kunnen leren kennen en hem de beste koffie-ervaring kunnen geven.”