De trend naar gezondere producten wint terrein. Pinda’s zijn rijk aan voedingsstoffen. Door de eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren zijn pindapasta’s arm aan koolhydraten, bevatten ze minder vet dan boter en zijn ze minder zoet dan chocopasta. 

“Er zit veel minder suiker in een smeerpasta met pinda’s dan in een chocopasta”, bevestigt Jean-Frédéric Le Grand, commercieel directeur bij Materne-Confilux, dat ook Bonne Maman in België commercialiseert. “Het is veel gezonder om ‘s ochtends bij het ontbijt pindakaas op de boterham te smeren dan chocopasta. We hebben onlangs een pindapasta uitgebracht die veel minder suiker bevat dan een ‘klassieke’ smeerpasta. En we lanceren ook een variëteit met cacao en pinda’s met minder suiker dan de standaard op de markt.”  Een klassieke pasta met hazelnoten bevat minstens 50% suiker. Bij Bonne Maman is dat 15% voor de pindapasta en 39% voor de pindapasta met cacao. “Wij volgen die trend wanneer het mogelijk is en in dit geval kunnen we het suikerverbruik terugdringen”, stelt Le Grand. Pinda’s zijn ook een aantrekkelijk product omwille van hun geringe milieu-impact. De teelt vergt weinig water (zes keer minder water dan voor amandelen en tien keer minder dan voor walnoten bijvoorbeeld) en maakt het ook mogelijk om op natuurlijke wijze stikstof te binden in de grond, waardoor de bodem zich kan herstellen.

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de september editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine