Op 28 juni deed de rechtbank in Antwerpen uitspraak in de zaak die de arbeidsauditeur drie jaar geleden had aangespannen tegen PostNL België.

 De zaak draaide rond de vraag of PostNL België had gehandeld als werkgever van de betrokken bezorgers, en/of de vraag ook of het ten opzichte van deze bezorgservices misbruik had gemaakt van zijn positie als opdrachtgever. In 2021 oordeelde het Arbeidsauditoraat dat PostNL, via zijn dochterondernemingen PostNL Cargo en PostNL Pakketten, verantwoordelijk was voor de inbreuken die werden vastgesteld bij een aantal van de 220 onderaannemers. Daarop werden boetes uitgesproken van respectievelijk 4,4 miljoen euro en 20 miljoen euro.

De rechtbank in Antwerpen sprak PostNL nu vrij van alle aanklachten en ook de bestuurders van PostNL België werden volledig vrijgesproken. PostNL verheugt zich in een verklaring op deze uitspraak, maar merkt op dat de rechtszaak sinds 2021 “vanwege de aard van de beschuldigingen en de aanhoudende onzekerheid een aanzienlijke impact heeft gehad op zowel de individuele medewerkers als de organisatie als geheel”. Aan de andere kant worden de onderaannemers met boetes geconfronteerd, soms voorwaardelijk. Aan vakbondszijde wordt de beslissing van de rechtbank betreurd. “Ketenaansprakelijkheid, en in het bijzonder de aansprakelijkheid van hoofdaannemers ten opzichte van hun onderaannemers, is in België wettelijk onvoldoende geregeld”, benadrukt de vakbond ACV.