iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De twee grootste cavaproducenten Codorníu en Freixenet, allebei familiebedrijven, wisselen van eigenaar. De eerste werd overgekocht door het Amerikaans investeringsfonds Carlyle, terwijl de tweede in handen komt van de Duitse groep Henkell. En dat is niet het enige wat er verandert in de wereld van schuimwijnen, cava, champagne ...
Cava is een ietwat bijzondere beschermde oorsprongsbenaming omdat ze tien Spaanse provincies en zes regio’s samenbrengt, maar ongeveer 95% van de productie komt uit Catalonië. Nadat een aantal producenten de DO (Denominación de Origen) verlieten, waaronder het beroemde Domaine Râma Raventós (dat een ‘dissidente’ cuvee aanbiedt), richtten niet minder dan acht gerenommeerde producenten Corpinnat op, dat een aantal gereputeerde producenten samenbracht: het emblematische Gramona, Recaredo, Sabaté i Coca, Nadal, Llopart en Torelló, aangevuld met twee andere producenten, Can Descregut en Pardas. Hun kritiek op de DO Cava is het feit dat het een merk is dat geassocieerd wordt met lage prijzen. Deze producenten willen af van dat ‘goedkope’ imago, en tegelijk de oorsprong van het product promoten met strengere regels: alleen druiven uit de Penedès, verplichte handmatige oogst, volledige vinificatie op het domein, exclusieve biologische teelt, minimale rijping van 18 maanden voor het degorgeren (het dubbele van de traditionele Cava). Vóór Corpinnat (waarvan de naam niet erg inspirerend is ...) vond in 2014 al een andere afsplitsing plaats, met de oprichting van ‘Clàssic Penedès’, dat veertien producenten verenigt.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?