De overname van de Roemeense supermarktketen Profi door Ahold Delhaize staat on hold. De Roemeense mededingingsautoriteiten betwijfelt namelijk of Ahold Delhaize niet te dominant zal worden door de deal.

Mag Ahold Delhaize de Roemeense supermarktketen Profi overnemen of niet? Dat is de vraag die iedereen zich de afgelopen dagen stelde, nadat de Roemeense concurrentiewaakhond liet weten dat het vragen heeft over de dominante positie van Ahold Delhaize op de Roemeens markt. Ter herinnering, in oktober vorig jaar raakte bekend dat Ahold Delhaize de Roemeense supermarktketen Profi wou overnemen voor 1,3 miljard euro van het investerigsfonds MidEuropa. Dankzij deze overname kan Ahold Delhaize zijn omvang in Roemenië meer dan verdubbelen. De groep is er immers al actief met de supermarktketen Mega Image, die 969 vestigingen heeft in Roemenië. Profi zelf heeft nog eens 1.654 winkels in het land. De deal moest enkel nog worden goedgekeurd door de Roemeense concurrentiewaakhond, maar die lijkt nu roet in het eten te gooien. De autoriteit denkt namelijk dat Ahold Delhaize door de overname te dominant wordt op de markt en er nog te weinig concurrentie zal overblijven. Bovendien zullen veel leveranciers ook verplicht zijn om met Ahold Delhaize samen te werken, klinkt het.  

De twijfels bij de Roemeense mededingingsautoriteiten bezorgen Ahold Delhaize kopzorgen, aangezien de groep de deal dit jaar nog wilde afronden. De supermarktketen benadrukt echter dat het momenteel in gesprek is met de concurrentiewaakhond en dat het werkt aan passende toezeggingen die de bezwaren bij de mededingingsautoriteit zullen wegnemen.