Het is een speciaal jaar voor SIAL Paris, dat zijn 60e verjaardag viert! Van 19 tot 23 oktober opent het salon zijn deuren in Paris Nord Villepinte. Vijf dagen lang brengt SIAL Paris de professionals uit de voedingssector van over de hele wereld samen. Zoals elk jaar is ook Gondola erbij. Maar laten we eens kijken wat ons dit jaar te wachten staat op SIAL Paris. 

Het aftellen is begonnen, met nog maar één maand te gaan tot SIAL Paris 2024. SIAL, samengevat in een paar cijfers, dat zijn 257.000 m2 aan tentoonstellingsruimte, het equivalent van 100 hypermarkten. Tijdens de 5 dagen van het salon worden 285.000 professionals uit de sector verwacht, meer dan 100 officiële delegaties en 7.500 exposanten. Er zullen ruim 400.000 producten in 10 verschillende categorieën te zien zijn. In totaal zijn 205 landen vertegenwoordigd, met in de top 10 (in termen van oppervlakte): Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, China, Griekenland, Nederland, België, Polen en de Verenigde Staten.

Dit jaar zal België aanwezig zijn in de sectoren zuivel, kruidenierswaren, dranken, vlees en andere. De exposanten uit ons land stellen hun producten tentoon op ruim 6.150 m2, tegenover 6.000 in 2022. 

De editie van dit jaar belooft tal van nieuwwigheden. Om te beginnen maken 8 landen dit jaar hun debuut op SIAL: Afghanistan, Guatemala, Irak, Koeweit, Libië, Nigeria, Oman en Oeganda. 

Nog een belangrijke innovatie: voor het eerst kunnen de bezoekers de producten uit de ‘SIAL Innovation’-selectie gaan proeven in een nieuwe zone genaamd ‘SIAL Taste’. SIAL Innovation is een wereldwijd observatorium voor innovatie in voeding, in samenwerking met Protéines XTC en geleid door expert Xavier Terlet. Om de 2 jaar analyseert het enkele duizenden aanvragen die door SIAL-exposanten zijn ingediend. Ook nieuw dit jaar is ‘SIAL Summits’: voor zijn 60e verjaardag organiseert SIAL Paris topontmoetingen rond vier thema's die verband houden met de cruciale uitdagingen voor de voedingsindustrie vandaag: MVO (20/10), AI en Deeptech (21/10), Supply Chain (22/10), Afrika (22/10). Bovendien vindt op zondag 20 oktober een speciale avond plaats om de 60e verjaardag van het salon te vieren!

Dit jaar vindt ook de tweede editie plaats van ‘SIAL Start-up’, dat ondernemingen met innovatieve concepten onder de aandacht wil brengen. Bovendien zullen dit jaar op SIAL Start-up voor het eerst ook ‘early stage’-projecten te zien zijn. In totaal worden maar liefst 600 startups verwacht. Er vindt voorts een nieuwe competitie plaats: met een ‘SIAL for Change’ worden de ondernemingen met de beste MVO-initiatieven bekroond. Tot slot schuift het salon dit jaar ook talent en recruiters naar voren via SIAL Jobs, in samenwerking met Hellowork.