Sinds de opening van modewinkels op 11 mei zijn enkele paskamers gesloten gebleven. Hoewel ze essentieel zijn voor de sector, zouden ze momenteel niet rendabel zijn vanwege de hygiënemaatregelen die winkels moeten toepassen.
"Er zijn drie dingen die de heropening van paskamers verhinderen”, legt Jalil Bouridhane, permanent secretaris bij de vakbond CNE, uit. "Je moet handgel ter beschikking stellen van de klanten, je moet ervoor zorgen dat de gordijnen van de paskamers regelmatig worden schoongemaakt en je moet ook kleren kunnen opbergen die niet zijn verkocht. Die kunnen immers pas na 24 uur worden teruggehangen in de rekken om de veiligheid te garanderen". Om al die maatregelen na te leven is er extra personeel nodig. “Nochtans is het personeel in de overgrote meerderheid van de modewinkels onderbemand sinds de heropening. In termen van tijd en mankracht is dit ongeveer 60% van het gebruikelijke aandeel”, vervolgt Jalil Bouridhane. "Daarnaast moeten ook de wachtrijen en de stroom van klanten binnen en buiten de winkel in de gaten worden gehouden.”
Heropening paskamers zorgt niet voor extra verkoop
Door al deze veiligheidsmaatregelen hebben sommige winkeliers echter besloten om hun paskamers te sluiten. Al krijgen klanten bij sommige winkels ter compensatie wel meer tijd om hun kleren thuis te passen en die indien gewenst te retourneren. H&M had bijvoorbeeld besloten om zijn paskamers vandaag weer te oprennen, maar onder druk van het personeel besloot de modeketen om die heropening voorlopig uit te stellen. Andere ketens hebben dan weer andere manieren gevonden om de heropening van de paskamers op een intelligente manier te combineren met de veiligheidsmaatregelen. Zo zijn de paskamers bij Etam bijvoorbeeld afwisselend open en gesloten. "Afhankelijk van de klantenstroom en het aantal mensen in de winkels, kunnen de medewerkers ervoor kiezen om de paskamers wel of niet te openen". In andere winkels is dan weer één op de twee paskamers open om de regels van social distancing te respecteren. Bij Zara (Inditex) kiezen ze nog voor een andere werking. Zo heeft de directie beloofd om de paskamers op maandag 25 mei weer te openen en heeft de keten speciaal twee medewerkers ingezet bij de paskamers om te checken of alle maatregelen wel gerespecteerd worden. Die zullen onder meer zorgen voor een voldoende brede doorgang aan de paskamers, maar moeten er ook op toezien dat het eenrichtingsverkeer nageleefd wordt.
Al is er ook een keerzijde aan de medaille: zo is de heropening van de paskamers nog niet volledig rendabel gebleken. “De feedback van collega's in andere bedrijven vertelt ons dat de heropening van de paskamers in hun winkels geen invloed heeft gehad op de inkomsten van het bedrijf", concludeert Jalil Bouridhane.