iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
In april hebben we de categorie sterkedranken onder de loep genomen. De conclusie was toen dat het er niet erg goed mee ging. Valt er enige verbetering te verwachten aan de vooravond van de voor de verkoop o zo belangrijke eindejaarsfeesten?
Voorlopig helaas niet ... en met reden! François Kulakowski, category development manager bij Bacardi-Martini, bevestigt wat allesbehalve een verrassing kan worden genoemd: getraumatiseerd door de snelstijgende inflatie zijn de consumenten uiterst voorzichtig geworden: “Ze kiezen zelf in welke categorieën downgrading voor hen acceptabel is en in welke categorieën ze daar niet toe willen overgaan. Sommige consumenten beslissen zelfs om gewoonweg af te zien van productfamilies die ze niet als essentieel beschouwen. De meningen op dit gebied verschillen sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van financiële, culturele en andere factoren.” Terwijl het marktaandeel van huismerken in de meeste FMCG-categorieën een historisch hoog niveau bereikt, blijft deze markt nog steeds vooral een merkengebied. “Het marktaandeel (MAT) van private label sterkedranken en aperitieven (exclusief champagne) is 20,9%”, voegt François Kulakowski toe. Dat is 0,4 procent meer dan op hetzelfde moment een jaar geleden. Wat nog altijd matig blijft.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?