Het Belgische familiebedrijf ToyChamp neemt de Nederlandse speelgoedketen Intertoys over. Daarmee legt het de hand op meer dan 200 winkels in Nederland.

Een nieuwe krachttoer van Koen Nolmans: na de overname van negen winkels van Fun en 47 filialen van DreamLand legt ToyChamp vandaag de hand op de Nederlandse speelgoedketen, die bij onze noorderburen meer dan 200 winkels telt. Er was geen actief verkoopproces. Het Belgische familiebedrijf zocht in het voorjaar toenadering tot Mirage Retail Group, eigenaar van Intertoys. Dat is de grootste speelgoedketen in Nederland, vorig jaar haalde het een omzet van 208 miljoen euro en maakte het 12 miljoen euro winst. Intertoys is de best draaiende keten in handen van Mirage Retail Group, dat onder meer ook Blokker in zijn portefeuille heeft. De speelgoedwinkel stond in 2023 wel enkele maanden te koop. Er was toen interesse van één partij, maar tot een deal kwam het uiteindelijk niet. De keten sloot onlangs ook een meerjarige lening met Rabobank af om verder te groeien en zijn winkels te vernieuwen.

“We zijn erg tevreden met dit resultaat. We hebben er alle vertrouwen in dat door de verkoop aan ToyChamp de winkels van Intertoys in goede handen komen. Het is een prima match en beide formules vullen elkaar uitstekend aan. Het is een goede krachtenbundeling. De gedrevenheid en de ervaring die de familie Nolmans in deze markt heeft is zeer waardevol”, aldus Ynse Stapert, CEO van MRG. Koen Nolmans, CEO van ToyChamp vult aan: ”Wij hebben als familiebedrijf een rotsvast geloof in de magie van fysiek winkelen en al zeker in wat kinderen kan boeien. Aangevuld met een sterke online propositie, past Intertoys daarbij als speelgoedspecialist naast de belevingswinkels van ToyChamp perfect in deze strategie.” De overname moet nog voorgelegd worden aan de Autoriteit Consument & Markt en zal naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar afgerond worden. Financiële details worden niet bekendgemaakt. Intertoys zal onder zijn eigen naam verder gaan. Ook de directie, bestaande uit Eddy Assies (CEO) en Jan Nap (CFO), blijft onveranderd. Zij blijven, samen met het management team, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. “Het management team zal zich blijven richten op het verder uitvoeren van het al bestaande businessplan.” De overname zal geen impact hebben op de werkgelegenheid, meldt ToyChamp. ToyChamp, opgericht in 2001 door CEO Koen Nolmans samen met zijn broers, is een Belgisch familiebedrijf met 41 speelgoedwinkels: 15 in België en 26 in Nederland.