- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
In financiële kringen is vernomen dat Uber Technologies Deliveroo wil overnemen. De Amerikaanse groep wil met deze miljardeninvestering een dominante speler in de maaltijdendistributie worden. De gesprekken zouden nog in een beginfase zijn.
Deliveroo, dat in Londen zijn hoofdkwartier heeft, heeft een beurswaarde van meer dan 2 miljard dollar. Volgens analisten zou Uber aanzienlijk meer moeten neertellen om zijn slag te kunnen slaan. Een andere redenen waarom de Amerikanen diep in hun zakken zouden moeten tasten is dat de hoofdaandeelhouders van Deliveroo vroeger al hebben laten blijken dat ze niet willen dat het bedrijf zijn onafhankelijkheid verliest.
Deliveroo is vooral in Europa gekend. Het is ook in Azië (Hong Kong en Singapore) en Australië actief. De maaltijdenbezorgingsdienst wordt in zo’n 200 steden aangeboden. Het bedrijf is een van de meest succesvolle start-ups in Europa (de start was pas vijf jaar geleden) en het heeft geen moeite om kapitaal op te halen. Vorig jaar haalde het nog 480 miljoen binnen.
Voor Dara Khosrowshahi, Ubers’ CEO, is de maaltijdendistributie een prioriteit in de groeistrategie, zeker in het vooruitzicht van de beursgang die volgend jaar gepland is. Op die markt is UberEats actief, Deliveroo’s grootste concurrent. De Amerikaanse groep zet resoluut in op die activiteit, nadat het zijn zwaar verlieslatende pakjesdistributiedienst UberRush moest opdoeken.
UberEats en Deliveroo zouden samen een bijzonder dominante positie in Europa hebben. Nadat het nieuws over de gesprekken lekte, zakten daarom de beurskoersen van gelijkaardige bedrijven, zoals Delivery Hero en Just Eat. De koers van Takeaway.com lijkt voorlopig stand te houden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?