Amper een dag na de opening eerder deze week is de milieuvergunning van de gloednieuwe Jumbo supermarkt in Roeselare ingetrokken door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. In afwachting van een beslissing van de provincie West-Vlaanderen blijft de winkel voorlopig open.

“De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de vergunning voor een nieuwe Jumbo-supermarkt in Roeselare”, liet de Raad voor Vergunningsbetwistingen donderdag weten in een persbericht, waarbij terloops werd opgemerkt dat een aantal supermarkten in de regio beroep hadden aangetekend tegen de vergunning, die in eerste instantie werd verleend aan de nieuwe vestiging van de Nederlandse keten op de ‘Euroshop-site’. “De Raad oordeelt onder andere dat de provincie West-Vlaanderen onvoldoende onderbouwt waarom een milieueffectenrapport niet nodig is”, klinkt het. In haar beslissing stelde de provincie dat een beknopt onderzoek van de milieueffecten die de winkel veroorzaakt kon volstaan, zodat een volwaardig milieueffectenrapport (MER) niet nodig was. Iets wat betwist wordt door de aanklagers.  Volgens hen zou de nieuwe winkel samen met de andere handelszaken één geheel vormen en dus wel een milieueffectenrapport vereisen. “De Raad treedt die kritiek deels bij. Hij oordeelt dat de aanvrager onder meer zelf aangeeft dat het om een wijziging gaat van het bestaande handelsgeheel op de Euroshop-Site van 20.000 m². Door daarmee verder geen rekening te houden en alleen maar de Jumbo-winkel als uitgangspunt te nemen, heeft de provincie onzorgvuldig beslist dat een MER niet nodig is.”

Parkeerprobleem

Daarnaast vond de Raad ook dat de provincie het aantal parkeerplaatsen tegenstrijdig motiveert. “Voor het minimum aantal fietsenstallingen hanteert ze de norm voor een ‘grootschalig project’. Voor het aantal autoparkeerplaatsen hanteert ze die norm niet. Ze kan geen twee verschillende parkeernormen door elkaar gebruiken", vervolgt ze. Het dossier moet nu terug naar de provincie, die drie maanden de tijd heeft om een nieuwe beslissing te nemen over de vergunningsaanvraag. “Daarbij moeten ze rekening houden met de uitspraak van de Raad”, klinkt het. “Ondertussen mag de nv BEL-EURO-PA-INVEST (het bedrijf dat de winkel wil bouwen en uitbaten, n.v.d.r.) de vergunning niet meer uitvoeren”, besluit de Raad.

De winkel blijft open

De nieuwe Jumbo-supermarkt blijft in afwachting van een verdere uitspraak voorlopig wel open, bevestigde franchisenemer Pascal Tyberghien donderdag aan Het Nieuwsblad. Van zijn kant had de directie van Jumbo gezegd niet op de hoogte te zijn van de intrekking van de vergunning van de winkel: “Jumbo is op dit moment niet op de hoogte van een vernietiging van de betreffende vergunning voor deze winkel. Ook bij de eigenaar of de raadgevers in dit dossier is hierover nu niets bekend. De winkel in Roeselare is met een geldige en uitvoerbare vergunning gebouwd en geopend en zal dus geopend blijven. Goed nieuws voor onze klanten die, gezien de grote belangstelling, onze nieuwe winkel erg waarderen", aldus de directie van Jumbo. De retailer was volgens de krant op de hoogte van de beroepsprocedure, die eind vorig jaar werd gestart, maar besloot toch door te gaan met de bouw van de nieuwe winkel. 

In een reactie aan Gondola op vrijdag bevestigde Jumbo dat het nog niet officieel op de hoogte was gesteld van het intrekken van de milieuvergunning voor de winkel in Roeselare. "Mochten wij zelf alsnog benaderd worden met de mededeling dat de vergunning is vernietigd, zullen wij in overleg gaan met de betrokken overheidsinstanties om dit zo spoedig mogelijk gerepareerd te krijgen", aldus Laura Valks, woordvoerster van de keten. "Dit heeft echter geen verdere gevolgen voor de winkel. De Jumbo winkel in Roeselare is met een geldige en uitvoerbare vergunning gebouwd en geopend en zal dus geopend blijven." umbo heeft al eerder een soortgelijke tegenslag gehad met haar winkel in Lommel, waardoor de opening twee maanden vertraging opliep.

Concurrentie

De woordvoersters reageerde echter zeer fel over het feit dat concurrerende retailers uit de buurt een klacht hebben ingediend. "We betreuren deze gang van zaken ten zeerste. Het feit dat sommige concurrenten het kennelijk nodig vinden om de komst van Jumbo via juridisch getouwtrek proberen tegen te houden, in plaats van de concurrentie in de markt aan te gaan op prijs, assortiment en service, is geen goed nieuws voor de Belgische consument. Het komt de diversiteit en pluriformiteit van het supermarktaanbod in de markt in ieder geval niet ten goede en vergunningsaanvraagprocessen worden op deze wijze oneigenlijk beïnvloed vanwege concurrentiedoeleinden." Al sluit Valks af met een positieve noot: "Ondanks deze tegenwerking is Jumbo vastbesloten om verder te groeien in de Belgische markt. Wij zijn optimistisch en hebben voor dit en komend jaar diverse locaties in de pijplijn, waardoor ons winkelnetwerk blijft uitbreiden." Afgelopen juli kondigde Jumbo aan dat er 5 nieuwe winkels komen, waaronder België's eerste Jumbo Foodmarkt in Gent die in september opengaat. Die komen bovenop de 30 vestigingen die de Nederlandse keten al in België heeft.