Wijnegem is beslist de place to be voor de gourmets. Op dezelfde ‘Kanaal’-site, ontwikkeld door Axel Vervoordt in Wijnegem en amper 100 meter van de nieuwe CRU (zie ook onze fotoreportage) heeft de Franse bakker Poilâne zijn eerste Belgische vestiging geopend.  

Poîlane is een begrip in Frankrijk. Het brood wordt er aanzien als het absolute summum op gebied van bakkerijproducten en wordt er geserveerd in de beste restaurants. Het was Pierre Poîlane die in 1932 een bakkerij opende in Parijs. Het was daar, in de rue du Cherche-Midi, dat hij het recept bedacht voor zijn fabuleuze brood, gemaakt met zuurdesem in plaats van gist.  Het was echter Lionel, een van zijn zonen, die ervoor zorgde dat het huis een legendarische status verwierf. 

Het geheim van de Poilâne-telg? Hij bleef absoluut trouw aan de ambachtelijke werkwijze en wist dat ook goed te communiceren. In de jaren tachtig was Poîlane even beroemd als de grootste sterrenchefs, die trouwens allemaal bij zijn brood zwoeren. 

Niet alleen opende Poilâne twee andere winkels in Parijs, hij begon zijn ‘gouden’ brood, dat ondertussen gemaakt werd in een enorm atelier in Bièvres, te exporteren naar Azië en naar de Angelsaksische wereld. In 2002 liet hij samen met zijn vrouw het leven in een helikopterongeluk voor de Bretoense kust.

Zijn dochter Apollonia, amper 18 op dat ogenblik, kwam opeens aan het hoofd van het bedrijf te staan. Het werden loodzware jaren voor de tengere brunette. Ze moest niet alleen haar verdriet verwerken en het voortbestaan van het prestigieuze merk verzekeren maar ook nog eens de hardnekkige geruchten bestrijden die haar vader linkten aan het Front National, geruchten die hij heel zijn leven ontkend had. 

Een kleine vijftien jaar na de dood van Lionel Poilâne heeft de derde generatie bewezen dat ze de familiezaak goed bestuurd heeft. Vandaag telt Poilâne 180 medewerkers en produceert het bedrijf elke dag tussen 5000 en 8000 broden, goed voor een omzet van 13,2 miljoen euro. De onderneming exporteert ondertussen naar een veertigtal landen. 

Naast het atelier in Bièvres en de drie Parijs winkels heeft Poilâne ook twee zaken in Londen geopend. Sinds 25 mei is daar, enigszins verbazend, Wijnegem bijgekomen. Als we al vermoed hadden dat de beroemde bakker naar ons land zou komen, hadden we eerder gedacht aan een vestiging in Ukkel, waar heel wat Franse expats wonen, die uiteraard bekend zijn met het product. Apollonia Poilâne besliste er echter anders over. Ze viel als een blok voor Antwerpen en voor de kwaliteit van de Kanaal-site. Bovendien zijn de families Poilâne en Vervoordt al heel lang bevriend.

Productie ter plaatse

Net zoals CRU is ook Poilâne discreet wat het uithangbord betreft. Het enige wat er te zien is, is een grote zwart-witfoto van een bakker aan het werk, die de vitrine in de Stokerijstraat siert. Ook Poilâne heeft zich duidelijk ingepast in het architecturale concept van Kanaal. Eens je over de drempel stapt, waan je je helemaal in Parijs . Alles is er hetzelfde, tot aan de grijze werkschort van het personeel toe. Belangrijker nog: er wordt niet alleen verkocht in Wijnegem, maar ook gebakken. De oven wordt gestookt op hout en een Belgische bakker, die verschillende maanden in de leer is geweest in Frankrijk, bakt er volgens dezelfde methodes.

Hij is druk in de weer want er moet niet alleen brood gebakken worden voor de winkel maar ook voor het bestaande Belgische cliënteel. Sommige luxezaken als Rob of de befaamde Carrefour express in Lasne leveren aan hun veeleisende cliënteel immers de beroemde broden met het P-monogram. Er werd ook een vertegenwoordiger aangeworven om het distributienetwerk te vergroten, onder andere door de restaurants aan te spreken. 

 

 

 

 

 

 

 

In dit artikel

In the picture