Aldi stopt binnenkort met zijn geautomatiseerde Shop&Go in Utrecht, al zal de technologie wel verder worden getest in Eindhoven. “De test bewees dat de technologie goed werkte, maar het blijft een forse investering”, klinkt het bij Aldi.

Midden juli 2022 opende Aldi in Utrecht de deuren van zijn geautomatiseerde winkel, waarbij de technologie werd ontwikkeld in samenwerking met partner Trigo Vision Ltd. De Shop&Go, die gelegen is op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat, de drukste winkelstraat van de stad, strekt zich uit over 370m2 en is uitgerust met de nieuwste technologische snufjes. Maar liefst 475 camera’s registreren alle bewegingen van de klant tijdens zijn shopping trip, waardoor het systeem automatisch detecteert welke producten de klant uit de rekken pakt en de klant niet meer langs de kassa hoeft om af te rekenen, aangezien de betaling automatisch verloopt via zijn gekoppelde kredietkaart. De winkel moest dienen als test voor de Aldi Nord Group. Toch komt er binnenkort een einde aan die test, zo liet Florian Scholbeck, internationaal hoofd communicatie bij Aldi, weten tijdens een internationale persbijeenkomst. "Door de technische complexiteit hadden we er bewust voor gekozen om dit kassaloze concept te testen in een kleinere winkel, niet onze standaard Aldi-grootte maar een testlaboratorium zeg maar, met een significant kleiner assortiment en een beperkt gamma non-foodproducten. De test was enorm interessant en heeft bewezen dat de technologie 90 tot 95% werkt, alleen blijft het een heel grote investering waardoor we besloten hebben om binnenkort te stoppen met de test in Utrecht", licht hij toe. De test in de Shop&Go van Utrecht loopt nog verder tot de testfase is afgerond, maar zal daarna gesloten worden. Aldi benadrukt wel dat de medewerkers van de winkel elders bij Aldi aan de slag kunnen blijven.

Hoewel Aldi zijn Shop&Go in Utrecht sluit, betekent dat niet dat het stopt met zijn kassaloze concept. Aldi heeft de technologie namelijk al overgenomen in zijn winkel in Eindhoven, die vorig jaar vernieuwd werd en die gaandeweg voorzien is van de nieuwste technologische snufjes om het concept te kunnen testen. "In tegenstelling tot de winkel in Utrecht, is die in Eindhoven niet langer een testlaboratorium voor ons, maar een test in een reguliere Aldi-winkel, met echte condities en een compleet assortiment. Onze partner Trigo zal ons ook in Eindhoven bijstaan”, aldus Aldi. De winkel in Eindhoven is trouwens een hybride winkel. Klanten hebben de optie om er nog steeds op de normale manier hun boodschappen te doen of ze kunnen ervoor kiezen om het kassaloze concept te testen, al kan dat niet elke dag. "Momenteel loopt de testfase enkel in de winkel in Eindhoven. Er zijn geen plannen om dit uit te breiden naar andere landen”, klinkt het nog bij de retailer.