
iStock
Flash info
iStock
De spelers in de bakkerijsector konden 2024 in stabiliteit afsluiten. Brood was weliswaar niet echt een drijvende kracht voor groei, maar andere producten zijn de voorbije maanden wel populairder geworden. Heel wat spelers in de sector omschrijven de algemene trend voor de bakkerij als “minder maar beter”.
Heeft de bakkerijcategorie al haar gouden eeuw bereikt? De vraag leidt niet tot een eenduidig antwoord binnen de sector, geen enkel zwaargewicht sluit het jaar 2024 af met de score ‘uitstekend’. Sommige deskundigen spreken van een ‘goed’ of zelfs ‘middelmatig’ jaar. Volgens de NielsenIQ-cijfers (MAT P11 2024) kende de bake-offcategorie een waardestijging van 2,23%, dankzij een stijging van de volumes met 3,88%. “Rekening houdend met het dalende aantal bakkerijen in België merken wij dat de traditionele supermarkten grotendeels hun rol overnemen”, zo analyseert Laurens Verhagen, key account manager Belgium voor Délifrance. “De vraag naar (semi-industriële) bakkerijproducten neemt jaar na jaar toe. De broodafdeling lokt ook klanten naar de supermarkt. Retailers die investeren in de kwaliteit van hun aanbod, winnen op de markt en we zijn uiteraard trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan die groei.” Hoewel de supermarkten elk jaar wat van het marktaandeel van de zelfstandige bakkerijen afknabbelen, beleeft de categorie niet noodzakelijk een grote bloei. De voorbije tien jaar kende de categorie wel een sterke ontwikkeling, maar in 2020 kwam er een eind aan de groei door de gezondheidscrisis. Toen trokken de klanten weer wat meer naar zelfstandige bakkerijen of gingen ze zelfs hun eigen brood bakken bij hen thuis. Daarna volgde een stijging van de grondstofprijzen, in het bijzonder van tarwe en dus van brood, waardoor de markt wat complexer werd.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?