- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Colruyt Group ontkent dat het constructies in Luxemburg zou opgezet hebben om de belastingdruk “drastisch” te verlagen. Daarmee reageert de retailgroep op berichten die afgelopen weekend in zakenkranten De Tijd en L’Echo verschenen.
In de kranten verschenen artikels waarin beschreven werd hoe Colruyt via fiscale constructies in Luxemburg amper belastingen betaalt op miljoenen winst. De groep zou ook 730 miljoen winst uit België via een belastingvrij dividend naar Luxemburg gebracht hebben.
Colruyt ontkende in het artikel in De Tijd niet aan “fiscale optimalisatie” te doen, maar spreekt de insinuaties over belastingontwijking tegen.
“De structuur in Luxemburg werd niet opgezet om onze belastingdruk drastisch te verlagen zoals wordt gesuggereerd in de kranten. Hij is wel opgericht om onze investeringen in Luxemburg, België en Frankrijk te financieren op zo een manier dat onze totale belastingdruk niet verder doorstijgt”, zegt financieel directeur Marc Hofman in een reactie.
De Tijd schreef ook dat Colruyt onlangs miljarden naar Luxemburg verhuisd heeft via de Luxemburgse vennootschap Colruyt Gestion. Dat werd in 2008 opgericht om de Luxemburgse winkels van Colruyt te beheren. De laatste jaren bracht de groep echter Finco (het Belgische financieringsbedrijf van de groep), Colim (het vastgoedpatrimonium van de groep), herverzekeringsmaatschappij Locré, en het aandeel in aankoopcentrale CORE onder in Gestion.
Tot voor kort deelde Gestion een postbusadres met 1.300 andere bedrijven, maar “Gestion heeft geen enkele band met andere bedrijven die op het eerste adres ook gedomicilieerd zijn of waren”, zegt Colruyt.
De groep ontkent ten stelligste elke insinuatie of beschuldiging dat ze belastingen zou ontduiken of illegale belastingconstructies zou hebben opgezet.
Eén van de grootste belastingbetalers van BelgiëTen slotte benadrukt Colruyt dat het één van de grootste belastingbetalers in België is. “Colruyt Group heeft een jaarlijkse effectieve belastingdruk van ongeveer 30%, wat over de voorbije drie jaar meer dan 400 miljoen euro aan vennootschapsbelastingen betekende. Bovendien betaalt de groep jaarlijks nog eens meer dan 700 miljoen euro aan andere belastingen en bijdragen aan de sociale zekerheid.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?