- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
DATS24, de brandstofdochter van Colruyt Group, gaat het komende jaar 30 bijkomende tankstations openen voor auto’s die rijden op aardgas.
Colruyt Group gelooft sterk in CNG (Compressed Natural Gas), ofte aardgas voor voertuigen, als brandstof. Dochterbedrijf DATS24 gaat daarom het aantal tankstations dat CNG voor auto’s aanbiedt, fors uitbreiden. Tegen maart 2018 wil het bedrijf niet minder dan 30 bijkomende CNG-stations openen.
“Onze doelstelling is om effectief 30 bijkomende CNG-stations te openen op een periode van 15 maand. Boven op de reeds 45 CNG-stations die we vandaag al uitbaten. In Vlaanderen zullen er 55 zijn, in Wallonië dan zo’n 20,” zegt Raf Flebus, Business Unit Manager DATS 24. Nog tijdens de periode van het autosalon opent DATS 24 zo’n 3 nieuwe CNG-stations. Eén in Vlaanderen (Tongeren) en twee in Wallonië (Namen en Braine L’Alleud).
Met de uitbreiding van CNG-stations, speelt Colruyt in op de groeiende vraag naar auto’s op aardgas. In 2016 werden er 5.372 aardgasvoertuigen ingeschreven, bevestigt autofederatie Febiac. Dat zijn er, voor het eerst, meer dan elektrische wagens. Onder andere de vrijstelling van BIV en van jaarlijkse verkeersbelasting voor CNG-voertuigen door Minister Tommelein heeft in Vlaanderen zijnn effect niet gemist. Ook de Waalse regering zou nu gelijkaardige steunmaatregelen willen invoeren, wat een verder boost zal betekenen voor rijden op aardgas.
“We stellen daadwerkelijk vast dat er een gezonde interesse is in alternatieven voor diesel en benzine”, aldus Didier Hendrickx, voorzitter van NGVA.be, de federatie van Aardgasvoertuigen. Volgens hem zijn er dan ook veel voordelen verbonden aan CNG. “Alles in acht genomen bespaar je met CNG elke 100 km tot 3,5 euro in vergelijking met een dieselvoertuig: het gas is goedkoper aan de pomp en de wagens verbruiken minder. Bovendien stoten ze tot 95% minder fijn stof uit, 70% minder stikstofoxide en tot 27% minder CO2. Ze stoten ook geen roet uit, noch kankerverwekkende stoffen. En je mag ook ondergronds parkeren.”
Colruyt maakt ook zelf gebruik van de brandstof. “Intussen rijden bij ons zo’n 70 bestelwagens op aardgas en 1 vrachtwagen”, zegt Raf Flebus. “En steeds meer vervangen we die traditionele dieselwagens door bestelwagens op CNG. We sparen zo heel wat budget uit en maken echt wel een verschil voor het milieu."
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?