- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Colruyt Group heeft officieel zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines geopend. Uniek aan het logistieke centrum is dat het een combinatie is tussen een klassiek en een geautomatiseerd distributiecentrum. Het is bedoeld voor producten met een hoge rotatie en stelt 500 medewerkers tewerk in de eerste lanceringsfase.
Colruyt Group blijft groeien en opent elk jaar nieuwe winkels. "Om die groei te ondersteunen en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen, hebben we nieuwe distributiecentra nodig ", aldus Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. De volledige bouw van het nieuwe logistieke centrum is goed voor een investering van 79 miljoen euro. Colruyt kreeg hierbij wel de steun van de Europese Unie, het Waalse Gewest en de intercommunale IDETA. Het centrum stelt nu al 500 mensen tewerk, een cijfer dat in de toekomst kon oplopen tot 1.000 jobs.
Uniek in logistiek
Het logistieke centrum van Ath/Lessines is een moderne en geïntegreerde site geworden. Er is een klassiek distributiecentrum (23.000 m²), een automatisch opslag- en rondhaalmagazijn (5.000 m²) en een retourcentrum (9.000 m²). Net die combinatie van drie entiteiten maakt het logistieke centrum uniek. Het logistieke centrum is gericht op de receptie, het opslaan en rondhalen van producten met een hoge rotatie, zoals drank, melk, chips, toilet- en huishoudpapier en servetten.
Ath/Lessines is een technologisch hoogstandje. De hoogbouw die 33 m hoog is, werkt automatisch. De kranen receptioneren de palletten, slaan ze op en halen ze rond voor het leveren. De manuele rondhaalzone kan elke dag zo’n 240.000 colli’s behandelen. Dat zijn er twee per seconde (!). Het automatische opslag- en rondhaalmagazijn behandelt zo’n 450 palletten per uur. Alles samen kunnen zo’n 30.000 palletten gestockeerd worden. Elke dag vertrekken er 250 vrachtwagens naar de winkels.
Duurzaam
Colruyt zou Colruyt niet zijn, als het nieuwe logistieke centrum niet zo duurzaam mogelijk gebouwd was. Zo zijn de gebouwen uitgerust met zonnepanelen die voldoende groene energie produceren om het jaarlijkse verbruik van 70 gezinnen te dekken. Daarnaast is er ook led-verlichting, een opvangsysteem voor regenwater en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. De site heeft ook een bloemenweide van 32.000 m² en een insectenhotel en er zijn zo’n 16.000 bomen en planten op de site. In het retourcentrum wordt een groot deel van het afval gesorteerd (o.a. plastic, karton en glas). Daarnaast ligt het nieuwe centrum dicht bij een ander distributiecentrum van Colruyt Group, in Ghislenghien. Ook op die manier beperkt men het aantal kilometers en CO2-uitstoot. De retailer heeft ook een vergunning om een windmolen te bouwen op de site.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?